Teadlased selgitasid välja olulise koroonaviiruse riskiteguri

PM Tervis
Copy
Kroonilised haigused mõjutavad Covid-19 riski.
Kroonilised haigused mõjutavad Covid-19 riski. Foto: Shutterstock

Uuest uuringust on selgunud, et liiga suur trombe ennetava ensüümi sisaldus veres võib suurendada koroonaviiruse riski, vahendab Neuroscience News. Uuring avaldati väljaandes Physiological Reviews.

Diabeeti, südamehaiguseid või kroonilisi kopsuhaiguseid põdevatel inimestel on suurem COVID-19 risk ning kroonilisi haiguseid põdevatel inimestel on haiguse kulg tavapärasest raskem. Teadlased on kindlaks teinud, et üks levinud COVID-19 komplikatsioon on sisemine verejooks või verevarustuse häired ning selle põhjustajaks võib olla suurenenud plasminogeeni ja plasmiini sisaldus veres. Suurenenud plasminogeeni või plasmiini sisaldus esineb sageli südamehaiguste, neerupuudulikkuse või diabeedi korral. 

Kui vererakud plasminogeeni aktiveerivad, tekib plasmiin ehk ensüüm, mis takistab trombide tekkimist. Liiga suur plasmiini sisaldus võib aga põhjustada eluohtliku verejooksu. Uuringutest on selgunud, et üle 97 protsendil haiglaravile sattunud patsientidest tuvastati liiga suur trombide lõhustamisel tekkiva valgu ehk D-dimeeri sisaldus. Valgu, plasmiini ja plasminogeeni sisaldus võib olla usaldusväärne viis COVID-19 diagnoosiga patsientide seisundi hindamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles