VIDEO ⟩ Tervishoiutöötaja näitab, millised on kaitsemaski kandes levinud vead

PM Tervis
Copy
Illustreeriv foto kaitsemaski kasutajast.
Illustreeriv foto kaitsemaski kasutajast. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Praegusel ajal tasub kanda maski, kuid tuleks jälgida, et ei tehtaks elementaarseid vigu, mis nullivad maski kandmise kasulikkuse, ütleb Ida-Tallinna keskhaigla infektsioonikontrolli osakonna õendustöö koordineerija Signe Juhkam.

Kaitsemaski kandmisel tehakse sageli vigu ja et kaitsemaskist oleks kasu, tuleb järgida lihtsaid reegleid.

Maski kandmisel on enamlevinud vead - maski tõmbamine lõua alla, maski liigutamine otsa ette, nina maski alt välja jätmine, näiteks telefoniga rääkimise ajal maski äravõtmine ja seejärel selle uuesti tagasipanemine.

Üldjuhul kantakse kaitsemaski kaks tundi. Juba eemaldatud kaitsemaski tagasi ette ei panda, sest maski eemaldades ja katsudes me saastame seda ja seepärast ei tohi seda tagasi panna.

Korrektne kaitsemaski ettepanemine algab käte desinfitseerimisega – haiglatöötajad kasutavad käte puhastamiseks antiseptikut, mida hõõrutakse kõigile käepindadele naha sisse 30 sekundi jooksul. Mask võetakse karbist, maski tumedam pool jääb väljapoole ehk maski voldid jooksevad ülevalt alla ja klamber pannakse nina peale. Voldid tõmmatakse lahti lõua alla.

Maski eemaldamine käib nii, et võetakse kinni kummidest ja eemaldatakse maski katsumata ning seejärel tuleb käed uuesti desinfitseerida.

Vaata ka videot, kuidas kaitsemaski õigesti ette panna.

Lugu ilmus esimest korda aprillis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles