USA immigrantide kinnipidamiskeskused on ohtlikemad viiruskolded

Rebeka Kalam
, Tervisereporter
Copy
3. aprill 2020, Colorado. Ligi 30 protestijat palusid ICE immigrantide vanglaüksustes olevate asukate kohest vabastamist. Immigrantide lapsed paluvad oma vanemate elu ja tervise jaoks nende vabastamist.
3. aprill 2020, Colorado. Ligi 30 protestijat palusid ICE immigrantide vanglaüksustes olevate asukate kohest vabastamist. Immigrantide lapsed paluvad oma vanemate elu ja tervise jaoks nende vabastamist. Foto: David Zalubowski/AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide ICE poolt juhitavad immigrantide vanglaüksustes olevad kinnipeetavad on seal SARS-CoV-2 viiruse vallandudes tõsises hädaohus. Ebainimlikes tingimustes olevad immigrandid ja nende lapsed ei saa õigeaegset ligipääsu meditsiiniabile.

«See situatsioon kujutab endast USA moraalset ja rahva tervisega seotud kohustust vähendada sisserändajate süüd,» kirjutatakse The Lancet teadusajakirjas avaldatud uurimuses. Päev pärast uurimistöö ilmumist ja kuu vältel olnud rahvaproteste teatati ligi 700 immigrandi vabastamisest, kes on nüüd jälgimise all ja ootavad oma karistust. 
 
Immigrantide kinnipidamine ja vangistamine on nelikümmend aastat tagasi tekkinud nähtus, kuid on Trumpi administratsiooni ajal karmistunud, kirjutab The Guardian. Näiteks eraldatakse nüüd lapsed oma vanematest. ICE vangistusse sattuvate aasta keskmine populatsioon on tõusnud viimase 25 aasta jooksul seitse korda. Keskustes üle Ameerika oli eelmise aasta statistika järgi rohkem kui 52 000 inimest.
 
Suur osa ICE karistuskeskustes olevatest inimestest ei ole kunagi olnud kriminaalselt karistatud isikud, vaid ootavad asutustes luba või keeldu riiki jäämiseks. Sinna satuvad ka inimesed, kes taotlevad asüüli.
 
Ebainimlikud tingimused
 
Immigrandid on väljendanud paanikat, kuna nende konditsioon ja elamistingimused asetavad neid väga kõrgesse riski COVID-19 haigusesse nakatumiseks ja selle kiireks levimiseks. Sealsed kinnipeetavad on palunud humanitaarset abi infektsiooniriski vähendamiseks. 
 
Kiired COVID-19 ennetus- ja kontrollmeetmed on vajalikud kogu riigi kodanike tervise heaks. Kuigi vangistuses olevate liikumine on piiratud, toimub kontakt töötajate, külastajate, müüjate ja ehitajate kaudu, samuti lisandub asutustesse pidevalt inimesi juurde.
 
Vangistatuid hoitakse koos suurtes gruppides, halvasti ventileeritud ruumides ja kehvades sanitaartingimustes. Sama olukord on immigrantide vanglaasutustes, milles asuvad vanematest eraldatud lapsed, kel ei lasu olukorra üle mingit süüd. 
Ebainimlikes tingimustes on trellide taga surnud eelnevalt mitmeid lapsi. Lapsed magavad termotekkidega betoonpõrandal, kõrgete traataedade taga ja 24/7 valgustatud eredate tulede all.
 
Palutakse ICE vangide vabastamist ja menetluse peatamist. Uurimistöö Lancetis selgitab, et see ei tähendaks amnestiat, vaid olemasolevate karistusseaduste rakendamist vangidele, kes kujutavad endast tegelikku ohtu ühiskonnale.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles