Kas pärast poes käimist tuleks koroonaviiruse vältimiseks käia duši all või vahetada riided?

PM Tervis
Copy
Kauplused on ühiskonnas olulised.
Kauplused on ühiskonnas olulised. Foto: Shutterstock

Teadlased soovitavad epideemia vältel käia rahvarohketes kohtades võimalikult harva, kanda maski ning pesta korralikult käsi. Virginia tehnikaülikooli teadlane Lindsey Marr selgitab, kas pärast ostukeskuse külastamist tuleb käia duši all või vahetada riideid, vahendab New York Times.

Uuringutest on selgunud, et viirusosakesed püsivad õhus keskmiselt pool tundi, kuid ei ole eriti tõenäoline, et riietele langeb piisavalt suur hulk viirusosakesi, et inimest nakatada. Kõige olulisem on pesta käsi ning vältida näo piirkonna puudutamist, kuid pärast poes käimist ei ole tarvis duši alla minna ega riideid vahetada. 

«Viirusosakesed ei suuda iseseisvalt liikuda ning sõltuvad aerodünaamikast, mis tähendab, et kui inimene kõnnib, siis mõjutab tema liikumine seda, kuidas teda ümbritsev õhk liigub,» selgitas Virginia tehnikaülikooli teadlane Lindsey Marr. See tähendab, et viirusosakesed liiguvad suure tõenäosusega samuti koos õhuga inimese trajektoorilt eest. 

Küll aga võivad riietele ja nahale sattuda viirusosakesed, kui keegi liiga lähedal köhib või aevastab. Selle vältimiseks soovitavad teadlased hoida poes käies teiste inimestega vähemalt kaks meetrit vahet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles