Kui palju maksis mullu Eesti kalleim ravijuhtum?

PM Tervis
Copy
Nakkushaiguste ravi palat.
Nakkushaiguste ravi palat. Foto: Madis Veltman

Mullu oli terves Eestis kalleim ravijuht maksasiirdamise järgselt veremürgituse saanud patsiendil, kelle ravi eest tasus haigekassa ligi 343 000 eurot. 2019. aastal esitasid raviasutused haigekassale tasumiseks 53 ülikallist raviarvet, kokku ligi 7,2 miljonit euro eest.

Haigekassa tõstis mullu üle kümne aasta ülikallite ravijuhtude hinnapiiri. «Kui varasemalt loeti ülikalliks ühe inimese raviarvet, mille maksumus oli vähemalt 65 000 eurot, siis alates selle aasta 1. aprillist algab ülikalli ravijuhu maksumus üldhaiglatel ja keskhaiglatel 73 000 eurost ja piirkondlikel haiglatel 104 000 eurost,» nentis haigekassa juhatuse liige ja finantsvaldkonna juht Pille Banhard.

Kõige rohkem esines mullu ülikalleid ravijuhte nakkus- ja parasiithaiguste, seedeelundite haiguste ning vastsündinute terviserikete korral.

Eelmisel aastal olid ülikallite ravijuhtude eesotsas vastsündinute rasked septilised seisundid, mille ravi võib kesta aasta ja vahel ka enam. Samuti olid ülikallite ravijuhtude seas eakad, mitme kroonilise haigusega patsiendid, kellel tekkisid  näiteks viirushaiguse tõttu kopsupõletik või  mõni muu tõsine tüsistus. «Üks selline haigusjuht võib meie kõigi ühisest ravirahast maksma minna 260 000-340 000 eurot või rohkemgi,» lisas Banhard.

Ravijuhu muudab kalliks eelkõige intensiivravis oldud päevade arv ning kauakestev haiglaravi,  keeruline operatsioon ja see, kui inimesel on peale põhihaiguse kaasuvaid tõbesid.

«Ei ole harv, kui ühe ravijuhu raames osutatakse inimesele kokku üle 80 raviteenuse. Paraku võib üks ravijuht kesta ka mitu aastat või osutuda väga keeruliseks,» selgitas Banhard.

Enim ülikalleid ravijuhte esines Põhja-Eesti Regionaalhaiglal (18 ravijuhtu) ning Tartu Ülikooli Kliinikumil (12 ravijuhtu). See on ka tavapärane, kuna just nendesse suurhaiglatesse jõuavad tavapärasest raskemalt haiged patsiendid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles