Südamekahjustus võib esineda igal viiendal Covid-19 haiglapatsiendil

PM Tervis
Copy
Covid-19 patsient haiglas.
Covid-19 patsient haiglas. Foto: INA FASSBENDER/AFP

Südamekahjustus võib esineda igal viiendal Covid-19 tõttu hospitaliseeritud patsiendil, selle olemasolu suurendab haiglasuremust mitmekordselt, kirjutab Med24.

Lihastes leiduvate valkude troponiinide tõusuga patsientide suremus on uuringute andmetel neli kuni kuus korda kõrgem kui troponiinide tõusuta patsientidel.

Wuhanis korraldatud uuringusse võeti 416 järjestikust haiglapatsienti (neist 211 naised), kellest 82-l (20 protsendil) leiti südamekahjustus. Südamekahjustusega patsiendid olid teistest vanemad ja neil oli rohkem kaasuvaid haigusi. 

Südamekahjustusega patsientidel leiti ka rohkem muutusi kopsude kompuuteruuringul.

Südamekahjustusega patsiendid vajasid sagedamini mehaanilist ventilatsiooni ja südamekahjustusega oli seotud kõrgem suremus.

Teine sarnane uuring tuleb teisest Wuhani haiglast, kus analüüsiti 187 patsiendi andmeid, kelle keskmine vanus oli 58,5 aastat. Hospitaliseerimisel oli südamelihase kahjustus (troponiin-T tõus) märgatav 28 protsendil patsientidest ja 35 protsendil oli eelnevalt teada mõni südame-veresoonkonna haigus. Eelneva südame-veresoonkonna haigusega patsientidel oli hospitaliseerimisel suurem tõenäosus troponiin-T tõusuks.

Troponiin-T tõusu esines sagedamini vanemaealistel, rohkemate kaasuvate haigustega patsientidel ja meestel. Nii troponiinide tõus kui eelnev südame-veresoonkonna haigus ennustasid kumbki märkimisväärselt kõrgemat suremust. Troponiinide tõusuga patsientidest suri 60 protsenti, samas kui hospitaliseerimisel normaalse troponiin-T väärtusega patsientidest suri 9 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles