Uuringus selgus, kuidas mõjutavad südamerohud Covid-19 patsientide suremust

PM Tervis
Copy
Foto: Dmitrijs Suļžics_F64

Kirjanduses on vastakaid arvamusi hüpertensiooni ehk kõrgvererõhktõve puhul kasutatavate AKEI ja ARB ravimite otstarbekuse kohta koroonaviirushaigust Covid-19 põdevatel haigetel. Uues uuringus ilmnes, et neid kasutavate patsientide suremus oli hoopis madalam, vahendab Eesti Arst.

AKEId ja ARBd on tõhusad ravimid arteriaalse hüpertensiooni korral. Loomkatsetes on tuvastatud, et ensüümi ACE-2 retseptor, mis võimaldab koroonaviiruse sisenemist rakku, aktiveerub AKEI ja ARB toimel. Seepärast spekuleeriti, et ravimid võivad raskendada haiguse kulgu ja suurendada suremust.

Hiina, USA ja Kanada uurijate ühistöös analüüsiti 1128 Hiina Hubei provintsi 9 haiglas ravitud Covid-19 patsiendi haigusjuhtu, kel oli kaasuvalt arteriaalne hüpertensioon. Haigete keskmine vanus oli 64 aastat ja 53,2 protsenti neist olid mehed. Neist 188 haiget raviti enne Covid-19sse nakatumist AKEI või ARBga ja ravi jätkus haiglas, 940 patsienti said raviks teisi antihüpertensiivseid ravimeid.

Haiglas olles suri 3,7 protsenti AKEId või ARBd saanud patsientidest ja 9,8 protsenti teiste antihüpertensiivsete ravimitega ravitud patsientidest. Andmete analüüsil, kui jäeti kõrvale haigete vanus, sugu, teised kaasuvad haigused ning teised kasutatud ravimid, ilmnes, et suremuse risk oli AKEI või ARBga ravitud Covid-19 patsientidel 60 protsendi võrra väiksem kui teiste hüpertensiooni ravimitega ravitud Covid-19 patsientidel.

Teadaolevalt raskendab kaasuv arteriaalne hüpertensioon Covid-19 kulgu ja suurendab suremust, ning ravi AKEI ja ARB klassi ravimitega vähendas võrreldes teiste anihüpertensiivsete ravimitega kliinilise uuringu andmetel hüpertensiooniga Covid-19 haigete suremust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles