Sagedasti pestud käed vajavad ka kreemitamist

Apotheka
Copy
Foto: Unsplash

Nahahooldus on käte hügieenis pesemise ja antiseptika kõrval tähtis roll. Käsi tuleb kreemitada, vastasel juhul võivad seep ja naha kaitsekomponendita antiseptik nahka ärritada ning kuivanud nahalõhedesse sattudes valu või kipitust põhjustada, ütleb Apotheka proviisor Triinu Entsik-Grünberg.

Soe, mitte kuum vesi!

Käte pesemise juures on oluline mitte teha seda liiga tulise veega, mis kahjustab naha kaitsebarjääri, kuivatab ning mille tulemusena on nahaärritused ja -lõhed kerged tekkima. Kui naha kaitsebarjäär on kahjustatud, võib nahalõhe viia nahapõletikuni. Salvidest võib lõhede ennetamiseks kasutada näiteks Abilar salvi kuusevaiguga, Astelpajusalvi Tervix või teisi toitvaid ja niisutavaid salve. 

Kui lõhed on juba tekkinud ja halvimal juhul nii sügavad, et veritsevad, tuleb neid hooldada nagu tavalisi haavu: puhastada, desinfitseerida, vajaduse korral kasutada põletikuvastast kreemi (nt joodi sisaldav salv) ning katta plaastri või sidemega. Kui lõhed on tõsised, tasuks kasutada kodutööde ja aias nokitsemise ajal kaitsekindaid (kui kummikindaid, siis riidekindaid nende all).

Seebi- ehk leelisevaba seep

Käsi saab säästa ka, kui valida tundlikule nahale mõeldud pesemisvahend, mis välja töötatud spetsiaalselt tundliku, allergilise, kuiva, väga kuiva ja atoopilise naha igapäevaseks hooldavaks hügieeniks. Näiteks Babe õliseebil on nn seebivaba koostis, mis kaitseb nahka kareda vee eest ja aitab nahakahjustustel paraneda, sisaldades ka oomega-3-, oomega-6- ja oomega-9-rasvhappeid, mis taastavad keramiide ja hüdrolipiidset kihti.

Pärast pesu tuleb kreemitada

Pärast käte pesemist või antiseptilise vahendi kasutamist on oluline kasutada kätel alati ka niisutavat või toitvat kreemi või salvi. Õhtul enne magamaminekut võib kätele rohkesti kanda ka toitvat ja niisutavat salvi või kreemi ja tõmmata kätte puuvillased kindad.

Kreemidest tasub valida väga kuivale nahale mõeldud kreeme ja salve:

https://www.apotheka.ee/a-derma-dermalibour-barrier-kaitsev-kreem-50ml-pmm0148730ee

https://www.apotheka.ee/a-derma-kaera-ekstr-katekreem-50ml-pmm0034554ee

https://www.apotheka.ee/avene-cold-cream-katekreem-kontsentreeritud-50ml-pmm0147402ee

https://www.apotheka.ee/babe-katekreem-taastav-50ml-pmm0149569ee

https://www.apotheka.ee/bionike-proxera-toitev-katekreem-kuivale-nahale-75ml-pmm0114943ee

https://www.apotheka.ee/eucerin-kuiva-naha-katekreem-5-urea-75ml-pmm0083379ee

https://www.apotheka.ee/la-roche-posay-cicaplast-katekreem-50ml-pmm0127982ee

Abi võib olla ka paarikuisest kuurist B-rühma vitamiinidega, mis aitavad nahka kaitsta ning seda korras hoida. Vajaduse korral võib juurde võtta C-vitamiini, kui seda toidus napib: C-vitamiini vaeguse korral kipuvad haavad visalt paranema.

Kui hoolimata kõigest olukord ei parane, tasub pöörduda perearsti poole, sest tegu võib olla psoriaasi ilmingu, ekseemi või seenega. Seda aitab välja selgitada juba perearst.

Copy
Tagasi üles