Kuidas mõjutab rüht inimese tervist ning kuidas seda parandada?

PM Tervis
Copy
Rüht mõjutab inimeste tervist.
Rüht mõjutab inimeste tervist. Foto: Shutterstock

Suur osa inimestest teeb iga päev istuvas asendis tööd ning see võib halva rühi korral tuua kaasa terviseprobleeme, vahendab Harvard Health. Selleks, et halb rüht ei hakkaks piirama inimese liikuvust ja elukvaliteeti, tuleb keha eest hoolt kanda.

Enamik inimesi istub päeva jooksul liiga kaua ühes asendis. Istuva töö korral on risk eriti suur, sest pärast kaheksat tundi töölaua taga istumist tullakse koju, kus istutakse edasi kas teleri või arvuti ees. Istumisele lisaks on kahjulik ka selili, lõug rinnal lamamine, kas teleri ees või nutitelefoni kasutades, sest nii on turi, kael ja lihased sundasendis, ilma et inimene seda ise tunneks. Ajapikku hakkavad kehas halva rühi ja liigse istumise tõttu toimuma muutused, mis võivad tulevikus mõjutada füüsilist võimekust ja tervist. 

Halb rüht võib põhjustada selgroo moondumist, mis omakorda võib viia kroonilise seljavalu või liikumisulatuse vähenemiseni. See võib põhjustada skolioosi, mis üldjuhul tekib artriidi, lülisamba vigastuste või luustiku väärarengu tõttu, kuid võib aastate jooksul välja kujuneda ka halva rühi tõttu. 

Küürutamine või kössitamine annab märku sellest, et inimese turja, selja ja kaelalihased ei ole enam piisavalt tugevad, et selga ja keha toetada ning normaalses asendis hoida. Kui lihased selgroogu piisavalt ei toeta, tekivad kroonilised valud ning suureneb vigastuste risk kogu kehas. Sageli on alaselja kroonilise valu põhjus nõrgad seljalihased.

Selleks, et ennetada selgroo moondumist, halba rühti ja kroonilisi valusid, tuleb lihaseid teadlikult ja regulaarselt treenida. Selleks on vaja treenida kogu selja lihaseid vähemalt kaks korda nädalas. Lihastoonuse ja liikuvuse parandamiseks tuleb lisaks teha venitusharjutusi. Lihasmassi suurendamiseks tuleb treenida endale sobivate raskustega, mida saab järk-järgult suurendada. Teadlased on kindlaks teinud, et lihasmassi suurenedes paraneb ka rüht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles