Treener annab nõu, kuidas treenimisega alustades südamele mitte liiga teha

PM Tervis
Copy
Kui hingeldus tekib pärast lihtsamat pingutust, nagu treppidest kõndimine või kiirema sammuga jalutamine, tuleks treenimatuse kõrval mõelda ka tervisehäirete võimalusele
Kui hingeldus tekib pärast lihtsamat pingutust, nagu treppidest kõndimine või kiirema sammuga jalutamine, tuleks treenimatuse kõrval mõelda ka tervisehäirete võimalusele Foto: Shutterstock

Liikumine on kõige lihtsam ja kõigile kättesaadav vahend südamehaiguste ennetamiseks. Aeroobika- ja pilatesetreener Kairi Kruusement jagab Virtuaalkliinikus soovitusi, kuidas anda südamele vajalikku koormust, aga sellega mitte üle pingutada.

  1. Kui varasem treenitus on olematu ja töö on istuvat laadi, ei tohi alustada intensiivse sagedase treeninguga, vaid mõõduka liikumisega kaks korda nädalas. Kolmanda korra võib lisada mõne kuu jooksul.
  2. Kui motivatsiooni on keeruline leida, võiks alustada mõne lähedasega koos. Praeguses eriolukorras on mõistlik valida endale sportimiskaaslaseks perekonnaliige, kellega koduses isolatsioonis viibitakse.
  3. Treening ei pea olema pikk, piisab 30–60 minutist. Trenni ajal peaks suutma teiste inimestega rääkida, selg võib minna märjaks, aga ennast hingeldama ajada pole mõtet.
  4. Nädala lõikes võiks valida erineva iseloomuga treeningud, näiteks teha ühel korral aeroobset trenni ja teisel korral anda lihastele koormust. Rattasõiduga saavad jalad tugevaks, sõudmisega käed, ühekülgne pingutus ei ole piisav. 
  5. Ülekaaluline inimene võib alustada igapäevase kõndimisharjumuse tekitamisest, poolest tunnist piisab. Kuna vees pole kehal liigeseid koormavat kaalu, sobivad ülekaalu korral kõige paremini ujumine, vesivõimlemine ja teised veespordialad, aga võib sõita ka jalgrattaga või viia kepid kõndima.
  6. Tervis tugineb kolmele alustalale – toitumine, treenimine ja puhkus. Tasakaalustatud toit ja mõõdukas treening ei ole tõhusad, kui inimene ei maga piisavalt ega võta kunagi tööst puhkust.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles