Teadlased: nakatunute eraldamisest viiruse seljatamiseks ei piisa (1)

PM Tervis
Copy
Sümptomiteta nakatunute tuvastamine on oluline samm.
Sümptomiteta nakatunute tuvastamine on oluline samm. Foto: Shutterstock

Aberdeeni ülikooli teadlaste hinnangul ei piisa eriolukorra meetmetest, et suuremal osal inimestest tekiks koroonaviiruse vastu immuunsus, vahendab Neuroscience News. Selleks, et viiruse levikut ja võimalikku karjaimmuunsust paremini mõista, tuleb korraldada ulatuslikum testimine.

Teadlaste sõnul on sümptomiteta inimeste massiline testimine viiruse leviku peatamiseks hädavajalik. Teadlased töötasid välja matemaatilised mudelid Saksamaa, Itaalia, Hispaania, Suurbritannia ning Hubei provintsi nakatunute põhjal ning leidsid, et viirusega on kokku puutunud umbes kaheksa protsenti kogu rahvastikust. See ei ole aga piisav, et tekiks karjaimmuunsus. 

Tuvastamata nakatunute ehk väheste sümptomite või ilma sümptomiteta nakatunute protsenti on oluline teada selleks, et teadlased oskaksid hinnata, kas eriolukorra piirangute leevendamise järel on oodata uut haiguspuhangut.

Teadlased soovitavad eriolukorra piiranguid leevendada järk-järgult ning ettevaatlikult. Samal ajal tuleb jälgida seda, kuidas mõjutab piirangute leevendamine nakatumise protsenti ning kas haiglaravi vajavate patsientide hulk tõuseb.

Mudelitest on selgunud, et praegused eriolukorra meetmed ei ole piisavad, et riikides tekiks karjaimmuunsus, mis aitaks viiruse levikut oluliselt pidurdada. Karmide meetmete korral võib juhtuda, et leevendamisel tekib ebapiisava immuunsuse tõttu uus haiguspuhang. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles