Motivatsioonilaks: šokohoolikust kiusatud ülekaalulisest enesekindlaks iluduseks

Rebeka Kalam
, Tervisereporter
Copy
Michelle Salvatore imeline muutumine.
Michelle Salvatore imeline muutumine. Foto: Caters News Agency/Michelle Salvatore/Scanpix

Ülekaalulisus ei ole kellelegi meeltmööda konditsioon. Vahel võib see kaasasündinud või varakult tekkinud terviseprobleem muuta elukäigu kibedaks, kuid inimene on alati võimeline muutuma. Siin on üks imelise muutumise lugu. 

Suhkrusõltuvusest

Suhkrusõltuvus ei ole leebem olukord kui sõltuvused muudest keemilistest või narkootilistest ainetest. Eriti teeb keeruliseks asjaolu, et legaalne «valge surm» peidab end pea igas meie töödeldud toiduaines. Lisaks toodab rafineeritud ja töödeldud toitude lagundamisprotsess organismi lisasuhkrut.

Suhkur tekitab sõltuvuse ajule ja kogu kehale, andes kiire energia, heaolutunde ja vabastades dopamiini. See on kiire abimees loiduse, stressi, ärevuse ja negatiivsete mõtete korral. Suhkrusõltuvus on magus põgenemine, millest võib muutuda vaigistav õgimine, armastava fookuse puudumine ja negatiivsele tühjusele keskendumine. 

Imeline muutumine

Toitainete puudus ja üleliigne stress meie eellastel tekitab järglastel ülekaalulisust, vahendab teadusajakirjas Science 2014. aastal avaldatud uuring. Igasugused sünniaegsed ja sellele eelnenud negatiivsed konditsioonid on eelduseks vigase geenikomplekti edasiandmisele.

Michelle Salvatore oli kaks aastat tagasi 125 kg kaaluv suhkrusõltlane, kes mäletab kogu oma elu ülekaalulisena. Lapsena diagnoositi tal polütsüstiline munasarjasündroom ehk hormonaalne häire, millega võib kaasneda diabeet ja rasvumine. Ilmselt määras sellest haigusest teadasaamine ja võimalike tagajärgede hindamine tema saatuse pikaks ajaks.
 

Michelle Salvatore kaks aastat tagasi oma kõige suuremas kaalus.

Caters News Agency/Michelle Salvatore/Scanpix

26-aastane naine mäletab, et oli oma kehapildi tõttu pidevalt kiusatud ja viimaseks piisaks sai see, kui õpetaja teda kogu klassi ees alandas. Pidevatest alandustest sai otsus oma elu muuta. Kuigi alandus ei peaks olema kellelegi esmane motivatsioon, on tänaseks 56-kilogrammi kaaluv naine leidnud tahtejõu põhjalikeks positiivseteks elumuutusteks.
See on lugu sellest, kuidas võime võtta oma haiguse ja sellega kaasneva jõuetult omaks, et ei näe enam võimalusi lahendusteks – jõuetusest tekib käegalöömine.

Michelle pärast kaalu kaotamist ja püsivate elumuutuste sisseseadmist.

Caters News Agency/Michelle Salvatore/Scanpix

Nõuandeid

Oluline on teada, et kaalu tuleb alla võtta tasapisi ja loomulikus tempos. Kindlasti ei ole selleks sobilikud dieedid või näljutamine, kuna suure kaalu langetamine tähendab püsivaid ja põhjalikke elustiilimuutusi. Kõige lihtsam on alustada vee joomisest.

Pidev vee joomine päeva jooksul aitab asendada kahjulikke tegevusi, vähendab magusaisu ja puhastab keha liigsest suhkrust ja muudest mürkidest.

Teiseks tuleb valida söömiseks väga rangelt kindlad kellaajad, millest üle ei lähe. Söömisest on vaja teha austav rituaal, milles nauditakse igat pala aeglaselt ja õgimiseta. Kui toitumine on probleem, on elustiili muutuseks vajalik sellele sajaprotsendiline keskendumine, mida on vaja teha aeglaselt, naudinguga ja ilma kõrvaliste tegevusteta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles