Arstid leidsid uue koroonaviiruse sümptomi

PM Tervis
Copy
Viirusega võib kaasneda silmapõletik ja purutunne silmas.
Viirusega võib kaasneda silmapõletik ja purutunne silmas. Foto: Shutterstock

«Oleme näinud palju silmapõletikuga COVID-19 patsiente,» rääkis New Yorgis töötav nakkushaiguste arst Rajeev Fernando Yahoole. «See on sageli mõlemas silmas ja märgatav.»

Konjuktiviit ehk silma sidekesta põletik paneb silmavalge punetama, kaasneb pisaravedeliku hulga suurenemine, vesine või mädane eritis ja tunne nagu oleks silmas võõrkeha. Silma ümbrus on ärritunud, sügeleb ja hommikul võivad ripsmed olla kuivanud eritise tõttu kokku kleepunud.

Konjuktiviiti võivad põhjustada allergiad, bakteriaalsed infektsioonid ja viirused, sealhulgas COVID-19, räägib Zeba A. Syed, oftalmoloogia professor ja silmakirurg.

Silmaeksperdid ei ole üllatunud, et COVID-19 sümptomit põhjustab. «On väga tavaline, et konjunktiviiti seostatakse mis tahes hingamisteede viirusega,» ütleb Syed. «Me näeme seda oma oftalmoloogiakliinikus kogu aeg.»

«See on väga levinud ülemiste hingamisteede infektsioonide korral. Meie limaskestad on kõik ühendatud,» tõdes UCLA Health'i optometrist Vivian Shibayama.

COVID-19 on uus viirus ja teadlased teevad selle kohta veel avastusi, kuid veebruaris ajakirjas The New England Journal of Medicine avaldatud uuringus leiti, et COVID-19-ga patsientidest ligi ühel protsendil esines silma sidekesta põletik.

Konjuktiviidi esinemine ei tähenda aga, et põhjuseks oleks kindlasti koroonaviirus. Seda võib praegusel ajal põhjustada ka mõni allergia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles