Teaduslik läbimurre: Eesti teadlaste leiutatud hingamise ja südametöö sensor tõhustab Covid-19 patsientide ravi

PM Tervis
Copy
Professor Mart Min
Professor Mart Min Foto: Erakogu

Tallinna Tehnikaülikooli teadlased lõid innovaatilise sensori prototüübi, mis monitoorib kopsude ventilatsiooni ja hapniku edasikandumist kudedesse vereringe kaudu. 

Sensor tõhustab Covid-19 diagnoosiga patsientide seisundi jälgimist ja ravi ning selle abil saab monitoorida hingamisraskuste käes kannatavate haigete hapnikuvajadust.

Terviseameti andmetel kogeb ligi viiendik koroonaviiruse põhjustatud Covid-19 haigetest hapnikupuudust, mille kõige raskemad tagajärjed on ajukahjustus ja surm.

TTÜ Seebecki instituudi emeriitprofessor Mart Min sai koos uurimisgrupiga valmis impedantsil põhineva randme ümber kinnitatava sensori prototüübi, mis annab infot nii kopsude töö kui ka hapniku omastamise ja südamerütmi kohta. Kõiki näitajad seiratakse korraga ning reaalajas. 

«Seadme eelis on see, et lisaks südame ja kopsude tööle saab näha, kui palju hapnikku inimese organism omandab. Seda saab mõõta nii kodus, haige transportimisel kui ka ambulatoorse ja kliinilise ravi tingimustes. Randmele kinnitatud väike sensor aitab avastada esmaseid haigusnähte, jälgida haiguse kulgu, signaliseerida kõrvalekalletest ja ohtudest ning soovitada ravi muutmist hetkeolukorrale vastavalt,» selgitab professor Min, kelle sõnul on sensorist kasu ka neil patsientidel, kes vajavad juba hingamisaparaati.

Sensor annab informatsiooni haige hapnikuvajadusest igal hetkel ja nii saab hingamisaparaadi juhtimisel neid andmeid kasutada. «Selle kaudu näeme võimalust koroonaviirusest põhjustatud vaevuste vähendamiseks ja surmajuhtumite piiramiseks. Samas ei piirdu sensori rakendused kaugeltki mitte ainult koroonaviirusest põhjustatud kopsukahjustuste seirega,» rõhutab Min.

Sensor kinnitatakse käele ja see töötab nahapealsete elektroodidega. Infovahetus ja andmesalvestus toimib läbi õhu traadita andmeside kaudu. Andmete saamiseks mõõdab sensor randme kaudu radiaalarteri ja selle lähedaste kudede impedantsi. Impedantsspektroskoopia on mitmesuguste materjalide ja struktuuride - nii bioloogiliste ja keemiliste kui ka metallide, sulamite, komposiitmaterjalide - ning süsteemide analüüsimine elektriliste signaalidega võimalikult lihtsal, kiirel, täpsel ja kulupõhisel viisil.

Sensori lahendused on praegu patentimisel Euroopas, Ameerikas ja Hiinas. «On olemas sensori prototüüp ja jätkub seadme arendus. Soovime, et sensorit saaks hakata tootma esimesel võimalusel siinsamas Eestis ja seda on lubanud toetada ka Eesti Elektroonikatööstuse Liit. Koostöö on kokku lepitud Ida-Tallinna Keskhaiglaga ja Tehnoloogia Arenduskeskusega ELIKO, huvi on üles näidanud ka Sorbonne’i Ülikool ja Aacheni Tehnikaülikool,» kinnitab professor Min.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles