Teadlased selgitasid välja, miks meeldivad inimestele filmides ja sarjades pahalased (2)

PM Tervis
Copy
Teadlased selgitasid välja, miks tunduvad pahalased sageli sümpaatsed.
Teadlased selgitasid välja, miks tunduvad pahalased sageli sümpaatsed. Foto: Shutterstock

Teadlased selgitasid välja, miks meeldivad inimestele sageli filmides ja sarjades pahalased nagu Voldemort, Darth Vader, Maleficent ja Moriarty. Selgus, et sellisel eelistusel on teaduslik selgitus, vahendab Neuroscience News.

Väljaandes Psychological Science avaldatud uuringust on selgunud, et inimestele meeldivad negatiivsed või halvad tegelased juhul, kui nad tajuvad, et tegelane on nendega mingil moel sarnane. Sümpaatsuse taga on sageli asjaolu, et süngetes või halbades tegelastes on negatiivseid jooni või nõrkuseid, mis on inimestele tuttavad isiklikust kogemusest.

Negatiivsed omadused või käitumine ei ole ühiskonnas aktsepteeritavad, aga igal inimesel esineb nõrkuseid, keerulisemaid iseloomujooni või tuleb ette olukordi, milles käitutakse ebamoraalselt. Negatiivsete tegelaste võlu peitub selles, et inimesed saavad suhestuda omadustega, mis ühel või teisel kujul on neis endis olemas, kuid mida tuleb kas varjata või häbeneda. See aitab inimestel end paremini tunda ning parandab enesekindlust, sest sageli on negatiivsed tegelased võimukad, edukad ja intelligentsed. 

Lisaks on negatiivsete tegelaste minevikulugu või läbielamised kontekstiks, mis selgitab halvale teele sattumise põhjuseid ning kui kurjusele on antud adekvaatne põhjendus, on seda lihtsam aktsepteerida. 

Inimesed eelistavad end näha positiivses valguses, kuid ilukirjandus ja fantaasia võimaldavad inimestel teadvustada negatiivseid jooni või käitumismustreid ilma, et see mõjutaks nende enesehinnangut või minapilti.

Teadlased uurisid seda tendentsi veebilehe CharacTour kaudu. Veebilehel oli uuringu hetkel 232 500 registreerunud kasutajat ning kasutajatel oli võimalik teha testi, et selgitada välja, milliste tegelastega sarnanevad kasutajad kõige enam. Nende tegelaste hulka kuulusid näiteks sellised pahalased nagu Darth Vader, Jokker, Moriarty, Maleficent ning head tegelased nagu Yoda ja Sherlock Holmes. Selgus, et mida rohkem sarnasusi kasutajatel negatiivsete tegelastega oli, seda sümpaatsemad need tegelased inimestele paistsid.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles