Hiinas vahistatakse koroonauudiste säilitamise eest internetikasutajaid

Rebeka Kalam
, Tervisereporter
Copy
Naine Wuhani haigla ees, kus suri haiguse puhangu eest varakult teatanud ja sellega rahvuslikuks märtriks saanud Li Keqiang.
Naine Wuhani haigla ees, kus suri haiguse puhangu eest varakult teatanud ja sellega rahvuslikuks märtriks saanud Li Keqiang. Foto: Ng Han Guan/AP/Scanpix

Grupp Hiina vabatahtlikke, kes töötasid selle nimel, et ennetada koroonaviiruse puhanguaegsete digitaalsete andmete kadumist tsensuuri poolt, on nüüd valitsuse sihtmärgiks saanud, vahendab Quartz

Põhjused

19. aprillil peeti kinni Pekingi kodanikud Cai Wei ja tema sõbratar GitHubi projekti «Terminus2049» pärast. Neid süüdistati «tüli tekitamises ja pahandusele provotseerimises», mida kasutatakse Hiinas dissidentide puhul valitsuse esitatud süüdistusena, ütleb teise kadunud projektikaaslase Chen Mei vend.
 
24. apriilil teatati noorpaari vanematele, et politsei on nad vahi alla võtnud ja hoiab «kindlaksmääratud asukohas jälgimise all». Chen Mei kohta ei ole aga mingit informatsiooni ja Pekingi politseilt kommentaare ei saa.
 
Projekt, mis on nimetatud Isaac Asimovi raamatuseerias oleva planeedi järgi, on säilitanud tsenseeritud uudiseid, videosid ja artikleid isikutelt, kes on neid alates 2018. jaanuarist WeChati rakenduse kaudu jaganud.

Eesmärgid

Projekti algne eesmärk oli «julgustada rahvast 404 errorile vastu astuma». Puhangu vallandudes sai eesmärgiks säilitada Wuhani arsti Ai Feni intervjuud, kes hoiatas esimesena epideemia eest ja sai selle eest ka noomituse.
Märtsis avaldatud artikkel võeti tundidega maha, aga kasutajad leidsid artikli säilitamiseks loomingulisi viise, nagu kodeeritud sõnavara ja emotikonid. Selliseid meetodeid on kasvava internetivõimu poolt varemgi kasutatud.
 
«Terminus2049» sisaldab ka professor Xu Zhangruni kriitikat Xi Jinpingi valitsuse, kontrollmeetmete ja tsensuuri suhtes. Mees mõisteti selle eest koduaresti ja tema WeChati konto suleti.
 
Github on Microsofti tarkvara - üks väheseid välismaa lehti, millele hiinlased ligi saavad. GitHubis olev teine projekt, #2020 nCov memory, milles on kronoloogilises järjestuses isiklikelt kasutajalehtedelt korjatud uudised, ei ole enam avalikult nähtav. Selle taga olev meeskond teatas, et kasutajad otsustasid «potentsiaalsete riskide vältimiseks» lehe privaatseks teha.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles