Teadlased tegid kindlaks, milline sümptom ennustab koroonaviiruse kergemat kulgu (1)

PM Tervis
Copy
Mõni sümptom ennustab viiruse kergemat kulgu.
Mõni sümptom ennustab viiruse kergemat kulgu. Foto: Shutterstock

Lõhna- ja maitsemeele halvenemine või kadu on üks Covid-19 sümptomitest ning teadlased on teinud kindlaks, et see võib ennustada koroonaviiruse kergemat kulgu, vahendab Neuroscience News.

Uuringu tulemused avaldati väljaandes International Forum of Allergy and Rhinology ning teadlaste sõnul võib tulemustest olla abi ravi määramisel ja prognooside tegemisel. «Praegu on üks suurimaid väljakutseid arstidele määrata kindlaks, millised patsiendid võivad vajada haiglaravi ning millised taastuksid kodudes omal käel,» selgitas uuringu autor Carol Yan. 

Uuringust on selgunud, et lõhnataju ja maitsemeele halvenemine ennustab viiruse kergemat kulgu ning on üks esimesi sümptomeid, mis inimestel tekib. Leiti, et haiglaravi vajanud patsientidel esines oluliselt vähem lõhnataju häirumist, mis tähendab, et sümptom esineb kergemate juhtumite korral. Sageli järgneb sellele väsimustunne ning palavik. 

Selle põhjuseks võib olla asjaolu, et SARS-CoV-2 viiruskolle tekib organismis esmalt ninas ja ülemistes hingamisteedes ning see vähendab lõhnataju ja maitsemeelt. Kui viirus jääb sinna pidama ega arene edasi alumistesse hingamisteedesse ja kopsudesse, põeb inimene selle kergemini läbi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles