Peking keelab ära mitmed ebatsiviliseeritud tegevused

Rebeka Kalam
, Tervisereporter
Copy
Turvakaamerad Pekingis
Turvakaamerad Pekingis Foto: NICOLAS ASFOURI/AFP/SCANPIX

Hiina Rahvavabariigi pealinn Peking on keelanud avaliku hügieeni parandamiseks tegevused, mille hulka kuulub muu hulgas köhides ja aevastades oma näo mittekatmine, vahendab Hongkongfp.

Uued seadused on loodud eesmärgiga edendada «tsiviliseeritud käitumist» ning on seotud Covid-19 pandeemiaga, mille käigus on Hiinas nakatunud ligi 82 000 inimest. Reegli rikkujaid karistatakse trahvidega.

Uued reeglid

Üheks rikkumiseks on tänaval haigena maski mittekandmine. Avalikes kohtades peavad olema meetriseid vahesid märkivad teated ja restoranid peavad võimaldama jagatud toidu serveerimiseks pulki ja lusikaid.
 
Avalikus kohas liiklejad peavad korrapäraselt riietuma, mis tähendab, et väljas ei tohiks viibida särgita.
See on viide nähtusele, mida kutsutakse «Pekingi bikiiniks», kui mehed käivad palava ilmaga palja kõhuga ringi. See on nüüdsest keelatud.

Nähtus nimega «Pekingi bikiinid».

WikiCommons/Hongkongfp.com

Pekingis on varem halvasti vaadatud avalikult sülitamisele, prügi mahaviskamisele, koerte ilma ketita jalutamisele, akendast asjade väljaviskamisele, roojamisele ja keelatud kohtades suitsetamisele. 

Nüüd on määratud neile tegevustele rangemad karistused. Prügi mahaviskamise, sülitamise ja roojamise eest avalikus kohas saab trahvi maksimaalselt 200 jüaani (26 eurot), varasem limiit oli 50 jüaani. Minevikus ei ole neid regulatsioonide rikkumisi väga rangelt kontrollitud, kuid nüüd on olukord muutumas, kuna sotsiaalse krediidi süsteem on täielikult rakendunud. 
 
Prügi ebakorrektne sorteerimine on samuti 200 jüaaniga karistatav, aga inimesed, kes on vastutavad müra tekitamise ja koerte ilma rihmata jalutamise eest, saavad trahvi kuni 500 jüaani. Regulatsioonid julgustavad inimesi tõsistest rikkumistest teatama. Rikkumised mõjutavad otseselt inimese sotsiaalset krediiti. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles