Analüüs: vitamiin võib tõsta vastupanuvõimet koroonaviirusele

PM Tervis
Copy
Kaitsemaskiga naine päikese käes.
Kaitsemaskiga naine päikese käes. Foto: shutterstock.com

Ühendkuningriigi teadlane Hoang Anh Ngyen arutleb Šveitsi meditsiiniajakirjas avaldatud artiklis D-vitamiini mõjust organismi immuunsüsteemile ja võimest pidurdada SARS-CoV-2 arengut, kirjutab Eesti Arst.

Koroonaviiruse SARS-CoV-2 põhjustatud haigus Covid-19 on nüüdseks kujunenud pandeemiaks, põhjustades aprillikuu lõpu seisuga 2,9 miljoni inimese haigestumise. Haigusse on surnud 206 000 inimest. Senini ei ole meditsiini käsutuses ei ravimeid haiguse raviks ega vaktsiini selle ennetuseks. 

D-vitamiin osaleb organismi immuunvastuse kujundamisel ja on põletikuvastase toimega. Uuringutes on näidatud, et isikud, kes kasutavad regulaarselt D-vitamiini, haigestuvad harvemini hingamisteede haigustesse. Mitme uuringu andmeil on leitud, et D-vitamiini puuduse korral organismis väheneb immuunsüsteemi aktiivsus. Teadaolevalt haigestuvad Covid-19-sse sagedamini 50-aastased ja vanemad isikud ja viimaste uuringute andmeil on 70% vanemaealistel isikutel Hiinas D-vitamiini puudus.

Eeltoodut arvestades peab analüüsi autor D-vitamiini täiendavat manustamist üheks võimalikuks strateegiaks Covid-19 nakkuse ennetusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles