Parkinsoni tõbi võib alguse saada soolestikust

Rebeka Kalam
, Tervisereporter
Copy
Parkinsoni tõvega kaasnevad erinevad kognitiivsed ja motoorsed sümptomid, nagu treemorid. Pilt on illustratiivne.
Parkinsoni tõvega kaasnevad erinevad kognitiivsed ja motoorsed sümptomid, nagu treemorid. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Karolinska instituudi ja North Carolina ülikooli uurijad on ära kaardistanud rakutüübid, mis vastavad erinevatele ajuhäiretele. Üks avastustest oli see, et soolestiku närvisüsteemis olevad rakutüübid on seotud Parkinsoni tõvega, viidates haiguse võimalikule alguspunktile, vahendab Technology

Närvisüsteem koosneb väga erinevatest rakutüüpidest, millel on erisugused funktsioonid. Rakutüüpide ja häirete seoseid on oluline teada haiguste tekkimise põhjuste sügavamaks mõistmiseks ja uute ravivõimaluste loomiseks.
 
Uurijad on sidunud hiirte geeniekspressiooni uuringud inimese geneetika omadega, et hinnata ajuhäirete ja kaardistatud rakutüüpide seoseid.
 
Parkinsoni tõbi on kognitiivsete ja motoorsete sümptomitega degeneratiivne kesknärvisüsteemi haigus, mille tulemusel kaovad aju teatud osadest dopamiini tootvad rakud. 

Uued leiud

"Leidsime, et dopamiini neuronid on seotud Parkinsoni tõvega. Üllatusena avastasime, et seedetrakti neuronid mängivad samuti haiguse juures rolli, toetades sellega hüpoteesi, et Parkinsoni tõbi saab alguse soolestikust.»
Uuringute üks peamisi juhtfiguure on Patrick Sullivan, Karolinska instituudi meditsiinilise epidemioloogia ja biostatistika professor.
 
Samuti leiti, et tugirakk ajus, oligodendrotsüüt, on mõjutatud juba haiguse algusfaasis. Need tugirakud olid kahjustunud enne dopamiini neuronite kadumist.
 
«See muudab neid Parkinsoni tõve ravisekkumistes eelistatud sihtmärgiks,» ütleb Julien Bryois, Karolinska instituudi meditsiinilise epidemioloogia ja biostatistika osakonna uurija ja uuringu üks autoritest.
 
Uuring, mis pakub arengusuundi erinevatele neuroloogilistele ja psühhiaatrilistele teraapiatele, on avaldatud Nature Genetics teadusajakirjas. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles