Insuldihaigetel võib sagedasti esineda asümptomaatiline pahaloomuline kasvaja

PM Tervis
Copy
Sageli on erektsioonihäire südame-veresoonkonna haiguse varajane sümptom.
Sageli on erektsioonihäire südame-veresoonkonna haiguse varajane sümptom. Foto: Shutterstock

Pahaloomulise kasvajaga haigetel on suur insuldi risk, kirjutab Eesti Arst.

Vähe on andmeid sellest, kui sagedasti võib insuldiga haigetel esineda asümptomaatiliselt arenev pahaloomuline kasvaja. Taani uurijad analüüsisid asümptomaatilise pahaloomulise kasvaja (kasvaja diagnoos kinnitus kuni aasta möödudes insulti haigestumisest) esinemist aastatel 2003–2015 diagnoositud 85 893 insuldihaigel, kes moodustasid niiöelda insuldigrupi. Võrdlusgrupi moodustasid 858 740 soo ja vanuse poolest insuldigrupi patsientidega sarnased isikud, kel polnud insulti diagnoositud. Neid jälgiti aasta vältel pahaloomulise kasvaja esinemise suhtes.

Pahaloomulise kasvaja esinemissagedus 1000 vaatlusaluse kohta oli insuldigrupi naistel 25 juhtu võrreldes 15,8 juhuga võrdlusgupi naistel. Insuldigupi meeste seas oli vastav näitaja 29,8 võrreldes 20,4 juhuga võrdlusgrupi meeste seas. Suurim oli pahaloomuline kasvaja esinemissagedus insuldigrupi isikutel vanuses 70−80 eluaastat – naistel 35,6 ja meestel 42,4; väikseim vanusegrupis 40–50 eluaastat – naistel 8,3 ja meestel 6,3.

Üldiselt oli insuldigupi vaatlusalustel 54 protsendi võrra suurem pahaloomulise kasvaja esinemise risk kui võrdlusgrupis ja risk oli suurem suitsetajate, meeste ja diabeedihaigete hulgas.

Autorid järeldavad, et asümptomaatiliselt arenev pahaloomuline kasvaja esineb insuldihaigetel märkimisväärselt sagedasti. Seda peaks arvestama insuldihaige uurimisprogrammi koostamisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles