Koroonaviirusesse nakatunud meestel on kaks korda suurem surma risk

PM Tervis
Copy
Meeste seas esineb rohkem surmajuhtumeid.
Meeste seas esineb rohkem surmajuhtumeid. Foto: Shutterstock

Koroonaviiruse surmajuhtumite analüüsist on selgunud, et Covid-19 tagajärjel sureb rohkem mehi kui naisi ning teadlased hoiatavad, et vanuse ja varasemate haiguste kõrval võib riskiteguriks olla ka sugu, vahendab Neuroscience News.

Varasematest uuringutest on teada, et koroonaviiruse riskirühmad on vanemad inimesed ning kroonilisi haigusi põdevad inimesed. Väljaande Frontiers in Public Health avaldatud uuringust on selgunud, et olgugi, et viirusesse nakatumise risk on meestel ja naistel sarnane, siis meeste suremus on oluliselt suurem. 

Pekingi Tongreni haigla arstid märkasid, et surmajuhtumite seas on rohkem mehi kui naisi, ning viisid läbi uuringu, milles analüüsiti 1056 patsiendi terviseandmeid. Lisaks uuriti ka 2003. aasta SARSi epideemia surmajuhtumeid, sest viirused on mõnevõrra sarnased. Nimelt tungivad SARS-CoV-2 ja SARSi viiruste osakesed rakkudesse ACE2 valgu abil ning meeste organismis on ACE2 valgu sisaldus suurem. Samuti on ACE2 sisaldus suurem südamehaiguste ja diabeedi korral. 

Leiti, et meestel esines rohkem raskeid sümptomeid ning üle 70 protsendi surmajuhtumitest moodustasid mehed. See tähendab, et meestel on 2,5 korda suurem risk koroonaviiruse tagajärjel surra. Sarnane trend oli märgatav ka 2003. aasta SARSi epideemia ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles