Teadlased katsetasid ravimit, mis vähendab pedofiilide huvi laste vastu

PM Tervis
Copy
Ravim vähendab pedofiilia häirega meeste seksuaalset huvi laste vastu.
Ravim vähendab pedofiilia häirega meeste seksuaalset huvi laste vastu. Foto: Shutterstock

Teadlased leidsid ravimi, mis vähendab pedofiilia häirega meeste seksuaalset huvi laste vastu, vahendab Neuroscience News.

Väljaandes JAMA Psychiatry avaldatud Karolinska instituudi ja Gothenburgi ülikooli uuringust on selgunud, et pedofiilide seksuaalkäitumist on võimalik ravimitega mõjutada. Üks kümnest tüdrukust ja üks kahekümnest poisist kogeb lapsepõlves seksuaalset väärkohtlemist ning sageli on ründajaks pedofiilia kalduvustega mehed. Seksuaalkuritegude protsent on jätkuvalt suurenemas ja seetõttu on oluline leida mooduseid, kuidas rünnakute arvu vähendada. 

Karolinska instituudi ja Gothenburgi ülikooli teadlased analüüsisid eesnäärme vähi raviks kasutatava degarelixi mõju pedofiilia häirega meeste käitumisele. Ravim vähendab testosterooni sisaldust organismis ning hakkab mõjuma mõne tunni jooksul. Ravimit manustatakse iga kolme kuu järel süsti teel. 

Uuringus osales 52 pedofiilia häirega rootslast, kes jaotati juhuslikult kahte rühma. Esimesele rühmale manustati toimeainetut ravimit ning teisele rühmale degarelixi. Leiti, et degarelix vähendas oluliselt sugutungi ning seksuaalset huvi laste vastu. Ravi mõju oli märgatav kahe nädala jooksul. 

«Oluline on leida kiiretoimeline ravi,» selgitas uuringu autor Christoffer Rahm. «Patsientide kogemus raviga oli pigem positiivne,» lisas Rahm. Mitmed patsiendid kogesid ravi järel sisemist rahu ning kergendustunnet, et seksuaalse sisuga mõtted ei olnud enam domineerivad. Kõik osalejad võtsid uuringust osa vabatahtlikult ning enamik neist tahtis ravi uuringu järel jätkata. 

«Uuring on samm lähemale teaduspõhisele pedofiilia häire ravile,» ütles Rahm. Järgmine samm on uurida ravi pikaajalist mõju inimeste tervisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles