Uuringus vaadati, kuidas on seotud Covid-19 raskusaste ja D-vitamiin

PM Tervis
Copy
D-vitamiin aitab immuunsüsteemil tõhusalt toimida.
D-vitamiin aitab immuunsüsteemil tõhusalt toimida. Foto: Shutterstock

Rahvusvahelises elektroonilises ajakirjas Social Science Research Network (SSRN) eeltrükis avaldatud artiklis on analüüsitud vere D-vitamiini sisalduse seost Covid-19 raskusastmega, kirjutab Eesti Arst.  

D-vitamiin on oluline organismi immuunsüsteemi talitluses. D-vitamiin stimuleerib ka anti-inflammatoorsete tsütokiinide tootmist ja seega pidurdab proinflammatoorsete tsütokiinide tormi väljendusastet. Tsütokiinide tormi peetakse üheks respiratoorse düstressi sündroomi väljakujunemise põhjuseks Covid-19 patsientidel.

Uuringus analüüsiti kolmes Lõuna-Aasia haiglas ravitud 212 patsiendi seisundit ja näitajaid.

Haiged jaotati kliinilise seisundi järgi nelja raskusastmesse: 1) kerge raskusaste oli 23,1 protsendil haigetest (kerged põletikutunnused, kopsupõletikku ei ole); 2) tavaline 27,6 protsendil (kopsupõletik, palavik); 3) raske 26,4 protsendil (hüpoksia, vere hapnikuküllastus 93 protsenti või vähem); 4) kriitiline raskusaste oli 22,6 protsendil haigetest (juhitaval hingamisel). D-vitamiini sisaldus veres oli haiguse erinevate raskusastmete korral järgmine: kerge korral 31,2 ng/ml (normiväärtus), tavalise korral 27,4 ng/ml (veidi vähenenud), raske korral 21,2 ng/ml (hüpovitaminoos), kriitilise raskusastme korral 17,6 ng/ml (vitamiinivaegus). Esitatud väärtuste erinevus oli statistiliselt usaldusväärne.

Autor on järeldanud, et D-vitamiini asendusravi võiks oluliselt leevendada Covid-19 kulgu. Kindlasti on aga vajalikud edasised juhuslikustatud uuringud, kuhu tuleb kaasata suurem hulk Covid-19 haigeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles