Antimikroobse resistentsuse ennetamiseks tuleb lapsed vaktsineerida (1)

PM Tervis
Copy
Vaktsineerimine aitab ennetada antimikroobset resistentsust.
Vaktsineerimine aitab ennetada antimikroobset resistentsust. Foto: Shutterstock

California ülikooli teadlaste uuest uuringust on selgunud, et laste vaktsineerimine on tõhus viis ennetada antimikroobset resistentsust, vahendab Neuroscience News.

Antibiootikumide liigse kasutamise tagajärjel on tekkinud «superbakterid», mida antimikroobsete ainetega hävitada ei saa. See muudab inimesed haiguste suhtes haavatavamaks ning tuberkuloos, malaaria ning kopsupõletik võivad kujutada senisest suuremat ohtu. Madala ja keskmise sissetulekuga riigid kannatavad antimikroobse resistentsuse tagajärjel kõige enam. 

Uuest uuringust on selgunud, et rotaviiruse ja pneumokokk-nakkuse vaktsiinid vähendavad oluliselt hingamisteede infektsioone ning kõhuviirusi. Rotaviirust ei ole võimalik antibiootikumidega ravida, kuid kuna laste kõhulahtisuse põhjusi on raske bakteriaalsetest infektsioonidest eristada, ravitakse ka rotaviirust sageli tulutult antibiootikumidega. Vaktsineeritud lapsed on vähem haiged ning vajavad märksa harvemini antibiootilist ravi.

Teadlased analüüsisid 78 riigi terviseandmeid ning leidsid, et vaktsiinide abil on võimalik ennetada 19,7 protsenti antibiootilist ravi vajavatest hingamisteede infektsioonidest ning 11,4 protsenti seedeelundkonna infektsioonidest alla 5-aastastel lastel. Universaalse vaktsineerimise abil on võimalik ennetada igal aastal 40 miljonit antibiootilist ravi vajavat haigestumist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles