Kevadine talv pole traumade arvu vähendanud

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kipsis käsi. Pilt on illustratiivne.
Kipsis käsi. Pilt on illustratiivne. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Kuigi libedust ja lund pole sellel talvel eriti olnud, peavad traumapunktide töötajad endiselt usinasti askeldama.

Põhja-Eesti regionaalhaigla erakorralise meditsiini keskuse ülemarst-juhataja Vassili Novak ütles Postimehele, et kuigi vastavalt aastaajale on võimalik vigastusi tüübiti esile tuua, siis mingi faktoriga seotud traumad moodustavad traumade üldarvust väikese osa - nii ka libedusest põhjustatud traumad.

«Seega aasta või kuu lõikes märkimisväärset nihet ilmastik ei anna,» nentis Novak. «Saladus peitub selles, et päeva või nädala lõikes annab tunda küll, kuid see püsib päeva-kaks ja tekitab emotsiooni ning on kõigile märgatav, kui siis sisuliselt kõik. Kui kuu lõikes rääkida, siis jääb märkamatuks.»

Novak tõi esile, et 2009. aastal oli detsembris 1474, 2010. aastal 1580 ja 2011. aastal 1533 traumat.

«Kui aasta lõikes vaadata, siis paar päeva on kõrgemad. Seni on suhteliselt rahulikult läinud, aastavahetusel oli 80 patsienti ja pool nendest vägivalla tõttu ja kõik joobes. Suvel muidugi jaanipäev ja siis veel mõni päev, kui eriline ilm sattus puhkepäeva peale,» sõnas Novak.

Novak lisas, et ta on uurinud ja traumade hulga seost temperatuuriga, kuid ei leidnud seda.

Novaki hinnangut kinnitas ka Tartu Ülikooli Kliinikumi avalikkussuhete juht Kristi Tael, kelle sõnul oli nende traumapunktis 2010. aasta detsembris 1607 traumajuhtu ja 2009. aastal 1588.

«Hinnanguliselt võib öelda, et praegu on kukkumisi vähem, kuid muid traumasid rohkem,» sõnas Tael. «Inimesed on aktiivsed kogu aeg, kuid olenevalt ilmast teevad üht või teist asja ja traumad kahjuks tulemata ei jää.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles