Need toidud vähendavad organismi vastupanuvõimet (2)

PM Tervis
Copy
Mitmed toidud kurnavad organismi.
Mitmed toidud kurnavad organismi. Foto: Shutterstock

Liigselt töödeldud toidud sisaldavad suures koguses rasva, soola ja suhkrut ning nende regulaarne tarbimine koormab organismi. Seetõttu väheneb sel moel toitudes organismi vastupanuvõime viirustele, vahendab Medical Daily.

Liigselt töödeldud toitude alla kuuluvad töödeldud lihatooted, nagu vorstid, viinerid, singid ja lihapallid, limonaadid ja teised magustatud joogid, kartulikrõpsud, hommikuhelbed ja paljud maiustused. Liigselt rasva ja soola sisaldavad ka paljud valmistoidud ja sügavkülmutatud toidud. 

Teadlased soovitavad inimestel selliste toitude tarbimist oluliselt vähendada, eriti koroonaviiruse epideemia vältel, sest liigselt töödeldud toit võib suurendada viirustesse nakatumise riski. Töödeldud toit suurendab rasvumise, vähi, diabeedi, dementsuse, sapikivide ja südamehaiguste riski, kuid teadlased on teinud kindlaks, et see mõjub halvasti ka immuunsüsteemi võimele organismi haigustekitajate eest kaitsta. 

Liigselt töödeldud toidud mõjutavad inimeste seedeelundkonna mikrofloorat ning see võib vähendada immuunsüsteemi võimekust. Liigselt töödeldud toidud on valmistatud nii, et need oleksid võimalikult stimuleerivad ning sõltuvust tekitavad. Selliseid toite reklaamitakse sageli kui mugavaid ja kiirelt valmivaid toite, mis sobivad hästi kiire elutempoga inimestele. 

Teadlased soovitavad inimestel süüa rohkelt puu- ja juurvilju, teravilju, kaunvilju, nagu läätsed ja oad, ning pähkleid, kala ja seemneid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles