Teadlased leidsid viisi, kuidas ennetada koroonaviiruse raskemaid sümptomeid

PM Tervis
Copy
Eesti haiglates olevate COVID-19 patisentide hulk püsib üpris stabiilne. Foto on illustratiivne.
Eesti haiglates olevate COVID-19 patisentide hulk püsib üpris stabiilne. Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Lõuna-California ülikooli teadlaste uuringust on selgunud, et ajutiselt organismi immuunsüsteemi tegevuse vähendamine Covid-19 varajases staadiumis võib ennetada raskete sümptomite teket, vahendab Neuroscience News.

Uuring avaldati väljaandes Journal of Medical Virology ning selle tulemusel leiti, et mõnede patsientide puhul põhjustab raskemaid sümptomeid immuunsüsteemi liigne aktiivsus. Organismi esimene kaitsemehhanism käivitub nakatumise alguses, mil organismi tungib haigustekitaja. Mehhanism üritab hävitada haigustekitaja ning kahjustatud rakud. Teine kaitsemehhanism aktiveerub paar päeva hiljem ning vabastab viirusega võitlemiseks T-rakud ja B-rakud. 

Teadlased uurisid, kuidas töötavad need kaks mehhanismi Covid-19 ja gripi puhul. Gripp on kiiresti arenev nakkus, mis ründab ülemiste hingamisteede rakke ning hävitab suure hulga kahe-kolme päevaga. Kui viirusel pole ülemistes hingamisteedes rohkem rakke võimalik hävitada, jõuab immuunsüsteem üldjuhul reageerida enne, kui viirus kohaneb ja teist tüüpi rakkude kallale asub. 

Covid-19 puhul aga ründab viirus ülemisi hingamisteid ja kopse ning viiruse peiteaeg on keskmiselt kuus päeva ning kulg aeglane. On võimalik, et immuunsüsteem reageerib viirusele enne, kui on otsa saanud rakud, mida viirus hävitada suudab ning seetõttu jääb viirus organismis paljunema ning haigus kestab kauem. 

Mida kauem infektsioon kestab, seda suurem on tõenäosus, et organism kasutab kogu immuunsüsteemi võimekust, et sellest vabaneda. See võib kaasa tuua immuunsüsteemi ülereageerimise ehk tsütokiinide tormi, mille tõttu hävib suures koguses terveid keharakke ning tekib organite või kudede kahjustus. Immuunsüsteemi ülereageerimine võib seetõttu kaasa tuua ka raskemaid sümptomeid. 

Kahe immuunsüsteemi mehhanismi koostoime tõttu esineb mitmetel Covid-19 patsientidel enne taastumist kaks haiguspuhangut. Pärast esialgset paranemist muutub patsientide seisund äkitselt hullemaks. Teadlased uurivad võimalust raskemate sümptomite või teise haiguspuhangu ennetamiseks kasutada ravimeid, mis vähendavad immuunsüsteemi reaktsiooni intensiivsust. 

2003. aasta SARSi epideemia ajal Hiinas korraldatud uuringust on selgunud, et immunosupressante saanud patsientide seisund oli parem kui teistel. Teadlased kavatsevad seda võimalust tulevikus loomkatsete käigus uurida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles