Kliinikumi ravijuht: tõenäosus koroonaviirusega haiglas nakatuda on üliväike

Kadri Tammepuu
, toimetaja
Copy
TÜ Kliinikumi ravijuht dr Andres Kotsar
TÜ Kliinikumi ravijuht dr Andres Kotsar Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Ilma maskita saab meie majas liikuda vaid inimene, kelle Covid-19 test on osutunud negatiivseks, ütles Tartu Ülikooli kliinikumi ravijuht Andres Kotsar «Patsiendiminutites».

Covid-19 tõrje näeb ette, et igale vastuvõtule järgneb ruumide puhastamine ja desinfitseerimine. «Nii jõuab üks arst endise kolme asemel edaspidi ühes tunnis vastu võtta kaks patsienti,» selgitas Kotsar. See võib mõjutada neid, kel arstile tulek lähinädalatel ees seisab. «Viime kõigis seitsmeteistkümnes kliinikus läbi patsientide abivajaduse ümberhindamise ehk retriaaži. Suurema osa jaoks jäävad visiidiajad paika. Kelle kokkulepitud aeg tuleb siiski edasi lükata, nendega võtame ise ühendust.»

Eriolukorras tühistati alates märtsi keskpaigast suure hulga inimeste plaaniline ravi ja nüüd tuleb ka neile tagantjärele saamata jäänud abi pakkuda. «Ideaalis saame kohe välja käia uue visiidiaja,» rääkis Kotsar. «Erialadel, kus on ootel tuhandeid patsiente, ei pruugi kõik lähinädalatel kohe arsti juurde pääseda ja nendega lepime kokku pikema plaani.»

Patsiendid ise digiregistratuuris arstiaegu veel broneerida ei saa. «Kui kliinikute töövood paika loksuvad, avame järk-järgult ka väljastpoolt registreerumiseks eriarstide aegu,» lausus Kotsar.

Kiinikumi pääsevad patsiendid praegu vaid Lunini tänava poolsest peauksest. «Iga siseneja läbib esmalt triaažipunki, kus mõõdetakse tema kehatemperatuuri ja küsitletakse Covid-19 sümptomite osas.» Edasi lubatud patsiendid saavad majas ringi liikumiseks ette maski. Kotsar soovitas tungivalt mitte saabuda vastuvõtule liiga vara ega jääda ka hiljaks. «Proovime korraldada tööd nii, et haiglasse ei koguneks korraga palju inimesi, sest koroonaviirusega nakatumise oht pole möödas.»

Kõik Lõuna-Eesti koroonaviirushaiged on tänaseks koondatud ravile kliinikumi. «Haiglas ravime aga ka paljusid teisi haigusi ja Covid-19 ohu tõkestamise nõuded on meil kraad kangemad kui väiksemates haiglates.» Tartus isad sünnituse juurde veel ei pääse, aga näiteks Võrus on see Kotsari sõnul juba lubatud. Kõige tähtsam on patsientide ohutus ja seda kliinikum ka tagab. «Enne võib nakatuda poes või bussis kui meil haiglas,» lausus Kotsar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles