Teadlased avaldasid kolm võimalikku Covid-19 stsenaariumit (1)

PM Tervis
Copy
Illustreeriv foto kaitsemaski kasutajast.
Illustreeriv foto kaitsemaski kasutajast. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

USA Nakkushaiguste Uurimise ja Poliitika Keskuse epidemioloogid avaldasid raporti Covid-19 pandeemia kulu võimalike stsenaariumite kohta, tõmmates paralleele pandeemilise gripiga, kirjutavad Tartu Ülikooli meditsiiniteadlased lehel «Tõenduspõhine teave Covid-19 kohta».

Analüüsi tulemusena ennustatakse kolme võimalikku puhangu kulgu:

1. Covid-19 esimesele lainele 2020. aasta kevadel järgneb suve jooksul rida korduvaid väiksemaid laineid, mis jätkuvad 1–2 aasta jooksul, hääbudes kunagi 2021. aastal.

2. Covid-19 esimesele lainele 2020. aasta kevadel järgneb suurem laine sügisel või talvel ja seejärel üks või mitu väiksemat lainet 2021. aastal.

3. Covid-19 esimesele lainele 2020. aasta kevadel järgneb jätkuv nakkuse levik ja uute juhtude ilmnemine «aeglase põlemisena», kuid ilma selge puhangu lainemustrita.

Ükskõik millist stsenaariumi pandeemia järgib, eeldades vähemalt mingil tasemel käimasolevate leevendusmeetmete mõju, peab valmis olema veel vähemalt 18–24 kuud kestvaks Covid-19 perioodiliseks aktiivsuseks, mis puhkeb maailma erinevates piirkondades.

Loe USA Nakkushaiguste Uurimise ja Poliitika Keskuse raportit. Kokkuvõtte tegi Urmas Siigur Tartu Ülikooli kliinilise meditsiini instituudist.

Tartu Ülikooli meditsiiniteadlased koondavad lehel «Tõenduspõhine teave Covid-19 kohta» värskemad uuringud ja teabe, mis on oluline näiteks Covid-19 leviku ja ohjeldamise, patsientide ravi ning strateegiliste otsuste vastuvõtmise seisukohalt.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles