Täna on rahvusvaheline ämmaemandate päev

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

5. mai on pühendatud ämmaemanda ametile, kes oma tööd tehes jagavad hoolt tulevaste emade ja nende laste elule ja tervisele.

Ida-Tallinna Keskhaigla ämmaemandusjuhi Vivian Arusaare sõnul on käesoleva aasta pidupäev pisut erilisem. Aasta 2020 on nimetanud Maailma Terviseorganisatsiooni poolt rahvusvaheliseks õdede ja ämmaemandate aastaks.

«Sel erilisel ja piduliku ootusärevusega saabunud 2020. aasta alguses ei osanud keegi meist aimata, et seisame oma ametile pühendatud tööaastal silmitsi suurimate väljakutsega ning meie tegemised saavad ühiskonna silmis veelgi suurema tähenduse. Kriisiaeg ja muutused, mida tõi kaasa üleilmne viiruspuhang, ei jätnud ka ämmaemandaid puudutamata. Ühtäkki tekkis ka uus ametinimetus - «eesliini töötajad». Tõsi ta on, et elu jätkumine ja laste sünd on osa meie igapäevast ning tulevased lapsevanemad ja pered vajavad ämmaemandate toetust ja abi sõltumata riigikorrast ja kriisiajast.

Tänasel päeval tähendab ämmaemandaks olemine oluliselt rohkemat, kui vaid lapseootel naiste tervise jälgimist, nõustamist ja sünnitusel abistamist. Ämmaemand on tervishoiuspetsialist, kes nõustab ja toetab naisi läbi terve elukaare – oleme nõuandjateks ja tervise hoidjateks ka neil keerukatel hetkedel, kui pereplaneerimine ja laste sünd ei kulge ootuspäraselt, või tuleb seljatada mõni tõsisem haigus. Tähtis roll meie ametis on koostööl - kolleegidest hoolides, investeerides teadmistesse ja oskustesse, loome käsikäes patsientide ja nende lähedastega, naiste- ja lastearstidega naistele ja peredele mälestusi, mis on täis heaolu ja südamerahu,» ütles Vivian Arusaar.

Õnnitleme tänasel päeval kõiki ämmaemandaid, tunnustame nende tänuväärset tööd ja soovime jõudu ja jaksu!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles