Jook, mis hoiab immuunsuse tugeva ja seedimise korras

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Masala tee ehk chai on India traditsiooniline vürtsitee, millel on hulk tervisele kasulikke omadusi.

Chai tee peamised koostisosad on must tee, piim (taimne või lehmapiim) ning vürtsid nagu nelk, kardemon, kaneel, ingver ja must pipar.

Soodustab seedimist

Nagu mitmed teised teed, on ka chai tee suurepärane seedesüsteemi reguleerimiseks ja soolestiku tervise hoidmiseks. Seda suuresti just tänu ingverile, mis vähendab puhitust, gaase ja muid seedeprobleeme, kuna sisaldab zingibain ensüümi, mis aitab lõhustada valke ja seega kiirendab seedimisprotsessi.

Alahinnata ei tohi ka teise chai tees leiduva vürtsi mõju seedimisele - ka must pipar suurendab seedeensüümide tootmist, mis parandavad seedimist ning vähendavad kõhupuhitust ja gaase.

Leevendab valuaistinguid

Chai tees leiduvad vürtsid võivad olla abiks nii levinumate valude puhul (näiteks hambavalu) kui ka tugevamate valude puhul, aidates näiteks artriidi all kannatavaid inimesi.

Peaaegu kõik vürtsid, mida masala tee sisaldab, leevendavad valuaistinguid ja on põletikuvastase toimega, kuid neist kõige tõhusamad on kindlasti ingver ja nelk.

Tugevdab immuunsüsteemi

Kui soovid oma immuunsüsteemi tugevdada, siis tuleb päevas mõne tassi chai tee joomist kindlasti kasuks.

Chai tees sisalduval kardemonil on olnud sajandeid Tiibeti meditsiinis väga oluline roll.

Kardemonil on antioksüdantsed ja antimikroobsed omadused, mis aitavad võidelda tavaliste külmetushaiguste, bakterite ja seentega.

Annab energiat

Chai on tehtud mustast teest, mis sisaldab kofeiini ja seetõttu aitab hommikul üles ärgata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles