Uue vereproovi abil on võimalik tuvastada vähk enne sümptomite teket

PM Tervis
Copy
Vereproovi abil on võimalik tuvastada vähk enne sümptomite ilmnemist.
Vereproovi abil on võimalik tuvastada vähk enne sümptomite ilmnemist. Foto: Shutterstock

Teadlaste sõnul saavad arstid peagi tuvastada vähi olemasolu vereproovi põhjal enne, kui ilmnevad sümptomid, vahendab Medical Daily.

John Hopkinsi ülikooli teadlaste sõnul on esmakordselt võimalik vereproovi järgi tuvastada mitu erinevat vähitüüpi korraga. Vereproovist on võimalik tuvastada 26 vähitüübi, samuti kasvajate olemasolu. 

Vähi puhul on varajane avastamine elulise tähtsusega ning mõjutab seda, kui edukas on ravi. See tähendab, et uus vereproov päästab elusid ning ennetab vähi levikut organismis. 

Vereproov tehti pea 10 000 naisele, kellel ei esinenud ühtegi vähi sümptomit. Uuringu käigus tuvastati ühel osalejal esimese staadiumi munasarjavähk ning raviga oli võimalik kiiresti alustada. Munasarjavähk on üks raskemini tuvastatavaid haigusi ning sageli diagnoositakse see alles hilisemas staadiumis. Naise ellujäämise tõenäosus vähi esimeses staadiumis oli 91 protsenti. Kui vähk oleks jõudnud organismis levida, oleks see olnud 26 protsenti. 

Samuti tuvastati vereproovi abil üheksal naisel algstaadiumis kopsuvähk, mis on üks surmavamaid vähi tüüpe. Uuringus osalejatele pakuti uuringu raames ka vähiravi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles