Covid-19 antikehade testidel on olulisi probleeme

PM Tervis
Copy
Antikehade testidega on probleeme.
Antikehade testidega on probleeme. Foto: Shutterstock

USA Toidu- ja Ravimiamet on kehtestanud täpsed standardid, millele Covid-19 antikehade test vastama peab. Nii selgub, et mitu ametilt erakorralise kasutusloa saanud testi ei vasta tegelikult nõuetele, kirjutavad Tartu Ülikooli meditsiiniteadlased lehel «Tõenduspõhine teave Covid-19 kohta».

Turule on paisatud kümneid Covid-19 antikehade teste, mis võimaldaksid määrata, kas inimesel on kujunenud uue koroonaviiruse vastased antikehad ja ta võiks seeläbi olla omandanud immuunsuse.

Urmas Siigur Tartu Ülikooli kliinilise meditsiini instituudist refereerib Evaluate Vantage'is ilmunud artiklit, milles seisab, et siiani on kümme kommertsiaalset testi saanud USA Toidu- ja Ravimiametilt (FDA) erakorralise kasutusloa. Paraku on selgunud, et ka loa saanud testidel võib olla tõsiseid probleeme tundlikkuse ja spetsiifilisusega. Lisaks on turul ridamisi teste, mille täpsuse kohta ei ole esitatud mingeid andmeid.

Nüüd on FDA kehtestanud täpsed standardid, millele test peab vastama: tundlikkus peab olema vähemalt 90 protsenti ja spetsiifilisus vähemalt 95 protsenti. FDAlt erakorralise kasutusloa saanud testidest ei vasta nõuetele neli.

Teiste USA turul olevate testidega on lugu veel kehvem ning FDA nõuab testitootjatelt testide täpsusandmeid kümne päeva jooksul või need kõrvaldatakse käibelt.

Paraku on ka Eestisse toodud teste, mille kvaliteedinäitajad nõuetele ei vasta. Nii on Lõuna-Korea biotehnoloogiaettevõtte SD Biosensor Covid-19 antikehade tuvastamise kiirtesti tundlikkus vaid 81,8 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles