3 maitsvat ja tervislikku rooga antioksüdantide rikkast porgandist

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Praegusel ajal on eriti tähtis lisada oma menüüsse erinevaid kasulikke köögivilju. Üheks neist on näiteks porgand. Nimelt sisaldab ta kiudaineid, A- ja B-grupi vitamiine, karoteene, antioksüdante ja mineraalaineid, näiteks kaaliumi. Porgand on meie toidulaual ka üks laialt levinumaid köögivilju. Ta on odav, lihtne poest leida ja õigetel tingimustel hoiustades säilib kaua. 

1. Porgandipüreesupp

Foto: Taimne Teisipäev

See vürtsikas supp sobib hästi kergemaks söögikorraks.

Vaja läheb:

  • 90 g punast sibulat
  • 15 g ingverit (võib ka vähem panna)
  • 2 küüslauguküünt
  • praadimiseks oliiviõli
  • 700 g porgandit
  • 200 ml vett
  • 100 g lillkapsast
  • 190 g kollast paprikat
  • 400 ml kookospiima
  • Maitsestamiseks soola ja kurkumit

Valmistamine:

Pruunista hakitud sibul, ingver ja küüslauk oliiviõlis. Lisa tükkideks lõigatud porgand ning kollane paprika ja kuumuta natuke potis. Lisa vesi ja lillkapsas ning keeda, kuni köögiviljad on poolpehmed. Lisa kookospiim ja keeda, kuni köögiviljad on pehmed. Püreesta saumikseriga ja maitseta soola ja soovitud maitseainetega, nt kurkumiga. Serveeri ja naudi! 

2. Porgandi falafelid

Foto: Taimne Teisipäev

Selles retseptis kohtuvad porgandid, kikerherned, küüslauk ja maitseained. Mõnusalt maitsvad, krõbedad ja soodsad snäkid või salatilisandid!

Vaja läheb:

  • 4 tassi kuubikuteks tükeldatud porgandeid
  • 1 tl oliiviõli+õli küpsetamiseks
  • sool ja pipar maitsestamiseks
  • 2 1/2 tassi kikerherneid
  • 2 spl jahu
  • 1/8-1/4 tl cayenne'i pipart (oleneb, kui vürtsikat soovid)
  • 1 1/2 tl köömneid
  • 2 küüslauguküünt, hakitud
  • 2/3 tassi koriandri lehti

Valmistamine:

Kuumuta ahi 200 kraadini. Pane porgandi kuubikud suurele ahjuplaadile, lisa oliiviõli ja maitsesta soola ning pipraga. Küpseta porgandeid ahjus, kuni need on nii pehmed, et saad kahvli neist kerge vaevaga läbi suruda (umbes 25 minutit). Lase neil paar minutit jahtuda. Pane ülejäänud koostisosad ja porgandid köögikombaini ning mikserda neid, kuni kõik on segunenud. Vali ise, kui kreemist või tükilist segu soovid.

Pane segu kaussi ja aseta see 30 minutiks külmkappi seisma. Seejärel vooli segust kätega pallikesed nii, et kasutad umbes 1 tl segu ühe palli jaoks. Pane pallid küpsetuspaberiga kaetud kandikule ja aseta veel 30 minutiks külmkappi. Kuumuta suur pann keskmise kuumuseni ja pane pannile oliiviõli. Küpseta falafele pannil 3-5 minutit iga külje pealt, kuni need on pruunid ja mõnusad!

 3. Porgandikook

Foto: Taimne Teisipäev

Kui soovid teha porgandist hoopis midagi lihtsat ja magusat, siis ideaalne variant on see maitsev porgandikook.

Vaja läheb:

  • 350 g riivitud porgandit
  • 80 g kreeka pähkleid
  • 2 tl kaneeli 
  • 1 tl värsket riivitud ingverit
  • 220 ml õli
  • 250 g jahu
  • 1 tl soodat
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl soola
  • 100 g rafineeritud suhkrut
  • 100 g rafineerimata suhkrut
  • 2 spl linaseemnejahu
  • 6 spl vett
  • 1 apelsini riivitud koor ja poole apelsini mahl
  • 50 ml taimset piima või vett

Valmistamine:

Sega kokku linaseemnejahu ja 6spl vett ning jätta seisma. Pane kaussi riivitud porgand, kaneel, ingver ja kreeka pähklid ja sega kokku. Lisa jahu, sooda, küpsetuspulber, sool ja suhkur. Lisa linaseemnejahu ja vee segu. Lisa õli, apelsini koor ja mahl ning taimne piim või vesi ja sega kokku. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud 20cm vormi ning küpseta vähemalt 45 minutit 180 kraadi juures. Lase jahtuda ning kaunista näiteks apelsinimaitselise glasuuri ja kreeka pähklitega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles