Kroonilised haigused suurendavad lastel vaimsete häirete riski (1)

PM Tervis
Copy
Kroonilised haigused mõjutavad laste vaimset tervist.
Kroonilised haigused mõjutavad laste vaimset tervist. Foto: Shutterstock

Pikaajaliste terviseprobleemide ja krooniliste haigustega lapsed kogevad suurema tõenäosusega vaimse tervise probleeme, vahendab Neuroscience News.

Londoni Queen Mary ülikooli teadlaste uuringust on selgunud, et kroonilisi haigusi põdevatel lastel esines kümne aasta jooksul rohkem vaimse tervise probleeme kui teistel lastel. Uuringu tulemused avaldati väljaandes Development and Psychopathology ning uuringus vaadeldi umbes 7000 lapse tervisenäitajaid. 

Uuringus analüüsiti vaimse tervise probleeme, sealhulgas depressiooni ja ärevuse riski kroonilisi haigusi põdevate laste puhul. Leiti, et kroonilisi haigusi põdevatel lastel oli  kaks korda suurem vaimsete häirete risk kui teistel lastel. 15. eluaastaks oli krooniliselt haigetel lastel 60 protsenti suurem vaimse tervise probleemide risk. 

Uuringus arvestati teisi võimalikke tegureid, nagu sõprussuhted, kiusamine, koolist puudumine, suhted perega ja laste füüsiline aktiivsus. Leiti, et kõige enam suurendab vaimse tervise probleemide riski kiusamine ning koolist puudumine.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles