Teadlased: teadlik toitumine on parim relv diabeedi vastu (1)

PM Tervis
Copy
Esmase diabeedi diagnoosi saanud lapse puhul tasutakse uuest aastast tema hooldaja voodipäevade eest kuni lapse 16. eluaastani.
Esmase diabeedi diagnoosi saanud lapse puhul tasutakse uuest aastast tema hooldaja voodipäevade eest kuni lapse 16. eluaastani. Foto: Shutterstock

Diabeet põhjustab umbes 15 protsenti surmadest kogu maailmas ning eestlaste hulgas on diabeeti haigestunuid umbes 55 000 ehk 5,7 protsenti rahvastikust. Teadlased on teinud kindlaks, et taimne toitumine võib aidata diabeeti ennetada ning leevenedada selle sümptomeid, vahendab Medical News Today.

Insuliinresistentsust mõjutab toitumine, eriti passiivse elustiiliga inimeste puhul. Teadlased leidsid pikaajaliste uuringute tulemusena, et toitumisega on võimalik diabeeti ennetada, haiguse sümptomeid leevendada ning isegi haiguse kulgu ümber pöörata. 20 protsenti uuringus osalejatest, kes uuringu vältel toitumist muutsid, haigestusid 71 protsenti väiksema tõenäosusega diabeeti.

Taimse toidu positiivset mõju tervisele ja elueale on kinnitanud pikaajalised uuringud. Taimne toit – kaunviljad, täisteratooted, juurviljad, puuviljad, pähklid ja seemned – oli II tüübi diabeedi ennetamiseks kõigist võimalikest variantidest tõhusaim. Taimne toit aitab hoida normaalkaalu, mis ennetab muuhulgas südamehaigusi ning vähki.

Uuringus leiti, et II tüübi diabeedi risk vähenes taimsele toitumisele üleminekul hüppeliselt. 7,6 protsendil uuringus osalenud omnivooridest kujunes aastate jooksul välja diabeet, kuid vaid 2,9 protsendil taimetoitlastest tekkis diabeet. Leiti, et diabeedi risk väheneb 23 protsenti, kui vaid viis protsenti igapäevasest loomsest valgust asendada taimsega. Teadlased leidsid, et mida rohkem loomseid toiduaineid tarbida, seda suurem on diabeedi risk. Uuringus osalenud omnivooride puhul märgati, et kõige vähem loomseid toiduaineid tarbinud inimestel oli diabeedi risk 5 protsenti ning kõige enam loomseid toiduaineid tarbinutel 22 protsenti.

Taimse toidu kaitsvad omadused püsisid, sõltumata teistest faktoritest, nagu kehakaal, vanus ja sugu. Märkimisväärne on see, et uuringus osalenud omnivoorid tarbisid liha keskmisest palju vähem – teadlaste hinnangul mõjutas nende valikuid teadmine, et tegemist on diabeediuuringuga –, mis tähendab, et keskmise inimese lihatarbimise juures on diabeedi risk veelgi suurem.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles