Dr Margus Viigimaa räägib, millist treeningut vajab süda

Lilian Laanepere
Copy
Kõige sobivamad spordialad on kardioloog Margus Viigimaa sõnul kõndimine, sörkjooks, rulluisutamine, kepikõnd, ujumine ja rattasõit.
Kõige sobivamad spordialad on kardioloog Margus Viigimaa sõnul kõndimine, sörkjooks, rulluisutamine, kepikõnd, ujumine ja rattasõit. Foto: Shutterstock

Teadlased on teinud kindlaks, et treening aitab ennetada mitut kroonilist haigust ja vaimse võimekuse vähenemist ning parandab tublisti elukvaliteeti. Põhja-Eesti regionaalhaigla südame­arst Margus Viigimaa selgitab, kuidas treenida tõhusalt ja piisavalt, kuid vältida ülepingutust ja treeninguga organismile liiga tegemist.

Kontoritööd tegevatel inimestel esineb sageli liigeseprobleeme ja -valusid, eriti ülekaalu puhul, ning sel juhul on venitamine iseäranis tähtis. Sellele järgneb treeningu põhi­osa ning ka lõpus tuleb end kindlasti venitada ja maha jahutada.

Treeningut ei tohiks lõpetada järsult, sest on tähtis, et pulsisagedus langeks rahulikult tagasi normi piiresse. Soojenduse ja lõdvestuse osa aitavad ennetada südame-veresoonkonna haiguste atakke ehk äkksurma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles