Nüüdsest saavad kõik testida, kas nad on koroonaviiruse läbi põdenud

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Nüüdsest saavad kõik soovijad Synlabi laborites ja verevõtukohtades, kokku kümnes Eesti linnas, testi abil tuvastada, kas neil on veres koroonaviiruse antikehad ehk kas nad on haiguse läbi põdenud või mitte.

Antikehade IgG test näitab viirusega kokkupuutejärgset organismi vastureaktsiooni. Antikehad tekivad enamikul inimestel teisel kuni kolmandal haigusnädalal alates sümptomite tekkest. Koroonaviirustest põhjustatud Covid-19 haigust on võimalik läbi põdeda ka sümptomiteta või tagasihoidlike haigusnähtudega. Seda saab antikehade analüüsi abil tuvastada.

Kuigi antikehade olemasolu viitab Covid-19 haiguse läbipõdemisele, pole praegu piisavalt tõenduspõhist informatsiooni, kas nende olemasolu tagab immuunsuse või mitte.

Synlab Eesti juhatuse esimees Rainar Aamisepp ütleb, et antikehade vereanalüüs aitab soovijal teada saada, kas ta on haiguse läbi põdenud. 

Koroonaviiruse IgG analüüsiks saab veeniverd anda Tallinnas, Tartus, Pärnus, Narvas, Viljandis, Jõhvis, Põltsamaal, Võrus, Elvas ja Viimsis Synlabi verevõtukohtades. Täpsed asukohad lahtiolekuaegadega on SIIN ning analüüsist saab lähemalt lugeda SIIN.

Analüüsi võib eelnevalt internetist tellida või teha seda kohapeal. Verevõtuks aega broneerima ei pea. Analüüsi hind on 18.50 eurot, millele lisandub verevõtutasu viis eurot. Vastuse saab hiljemalt järgmisel tööpäeval patsiendiportaalist minu.synlab.ee, samuti liiguvad need digilugu.ee keskkonda.

Endiselt saab määrata koroonaviiruse aktiivset olemasolu ninaneelu proovist PCR meetodil (viiruse RNA määramine), mis on haiguse diagnoosimisel ja nakkusjuhtumite avastamisel valikmeetod. Selleks saab proovi anda saatekirja alusel avalikes mobiilsetes testimise punktides üle Eesti või tasulise teenusena Tallinnas Synlabi Veerenni majas esimesel korrusel, kuhu ehitati koroonaviiruse ajutine testimiskeskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles