Teadlased leidsid, et Covid-19 võib vähendada oodatavat eluiga kuni kümme aastat (1)

PM Tervis
Copy
COVID-19 võib mõjutada inimese oodatavat eluiga.
COVID-19 võib mõjutada inimese oodatavat eluiga. Foto: Shutterstock

Teadlased leidsid koroonaviiruse pikaajaliste riskide hindamise uuringu käigus, et Covid-19 võib vähendada patsientide oodatavat eluiga kuni kümme aastat, vahendab Medical Daily.

Glasgow' ülikooli teadlaste uuringust on selgunud, et vanemaealised patsiendid, kes Covid-19 tagajärjel surid, oleksid elanud veel kümme aastat või kauem. Viiruse riskigruppi kuuluvad inimesed on üldiselt vanemaealised või kroonilisi haigusi põdevad inimesed, kelle tervislik seisund on nõrgem juba enne nakatumist. Uuringust on selgunud, et koroonaviirus võib mõjutada krooniliste haiguste kulgu ning inimeste oodatavat eluiga. 

Uuringust selgus, et mehed kaotavad koroonaviiruse tagajärjel 13 aastat oodatavat eluiga ja naised 11 aastat. Koroonaviirusel on ka pikaajaline negatiivne mõju südamehaigustele ning kroonilistele hingamisteede haigustele. Samuti suureneb koroonaviirusse nakatunutel trombide risk ning väheneb kopsude funktsioon.

Uuringu tulemused vajavad edasist uurimist ning teaduslikku kinnitust, kuid varasemate uuringute tulemusel on kindlaks tehtud, et koroonaviirusel on pikaajaline negatiivne mõju inimese tervisele. Samuti on leitud, et sellest taastumine võib kopsude või teiste organite kahjustuse korral võtta mitmeid kuid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles