Kolm lihtsat viisi, kuidas toetada hingamisteede tervist

PM Tervis
Copy
Epideemia ajal on hingamisteede tervise toetamine eriti oluline.
Epideemia ajal on hingamisteede tervise toetamine eriti oluline. Foto: Shutterstock

Koroonaviirus levib eelkõige hingamisteede kaudu ja võib põhjustada kopsukahjustusi ning seetõttu on oluline tugevdada hingamisteede tervist, vahendab Medical Daily.

Covid-19 ründab kopsukudesid ning see, millised või kui rasked sümptomid nakatunul tekivad, sõltub osaliselt tema tervislikust seisundist ning hingamisteede ja kopsude tugevusest. Kopsude treenimine parandab verevarustust, füüsilist võimekust ning aju funktsioone ning võib parandada immuunsüsteemi võimet haigustekitajatega toime tulla. 

  • Suitsetamisest tuleb kopsude, südame-veresoonkonna, aju ja immuunsüsteemi huvides loobuda. Suitsetamine kahjustab kopse, põhjustab hingamisteede ärritust ning vähendab hingamisteede kaitsevõimet. Samuti põhjustab suitsetamine vähki ning suurendab südamehaiguste riski või süvenemist. 

  • Inimorganism vajab iga päev piisavas koguses füüsilist aktiivsust. Ekspertide sõnul võiks iga päev teha 60 minutit mõõduka koormusega trenni. Selleks sobib hästi kiirkõnd, kepikõnd, sörkjooks või rattasõit. Lisaks tuleks teha paar korda nädalas lihastrenni raskuste või oma keharaskusega. Trenn parandab verevarustust, tugevdab kopse ning immuunsüsteemi võimet haigustekitajatega võidelda. Uuringutest on selgunud, et regulaarselt treenivatel inimestel on väiksem risk haigestuda viirushaigustesse.

  • Normaalkaalus püsimine võimaldab organismil normaalselt toimida ning vähendab samuti haigestumise riski. Ülekaal koormab südant ning suurendab mitme kroonilise haiguse riski. Samuti on kindlaks tehtud, et liigne kehakaal vähendab immuunsüsteemi võimet organismi kaitsta ning suurendab haigestumise riski. 

  • Hea verevarustuse tagamiseks tuleb tervislikult toituda. Vältida tuleks toite, mis suurendavad organismis põletiku taset (töödeldud lihatooted, piimatooted, maiustused, alkohol) ning iga päev tuleb süüa piisavas koguses puu- ja juurvilju, kiudaineid, tervislikke rasvu ja valku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles