Noorte meeste kehakaalu kiire tõus toob tõsise terviseriski

PM Tervis
Copy
Noores eas välditud kaalutõus aitab meestel tagada head südame-veresoonkonna tervist.
Noores eas välditud kaalutõus aitab meestel tagada head südame-veresoonkonna tervist. Foto: Shutterstock

Hinnanguliselt on kaks miljardit inimest maailmas ülekaalulised või rasvunud ning see on oluline südame-veresoonkonna haiguste riskitegur, kirjutab Eesti Arst. Kehakaalu tõus üle viie kilo alates 25. eluaastast seostub uuringu kohaselt meestel suurenenud insuldiriskiga.

Norra Oslo ülikooli uurijad jälgisid keskmiselt 30 aasta vältel 2014 meest, et saada teada, millisest eluetapist alates mõjutab kehakaalu tõus kardiovaskulaarset riski enamal määral.

Mehed olid uuringugruppi asudes vanuses 40–59 eluaastat ja terved. Neilt küsiti andmeid kehakaalu muutuste kohta alates 25. eluaastast (kaalumuutus varajases elus) ning neil mõõdeti kehakaalu uuringugruppi arvamisest seitsme aasta pärast (kaalumuutus keskeas). Kehakaalu muutuste põhjal jagati vaatlusalused nelja gruppi: kaalutõus 0–4,9 kg; kaalutõus 5–9,9 kg; kaalutõus üle 10 kg ning kaalulangus. Vaatlusperioodi vältel haigestus 316 meest (15,7%) insulti (neist 90,8% isheemilisse insulti) ning 1180 (58,6%) meest surid. Võrreldes meestega, kel varajases elus oli kehakaalu tõus kuni 5 kilo, oli meestel, kel sel eluperioodi kaal tõusis üle 5 kilo, oluliselt suurem insulti haigestumise risk. Ka kehakaalu languse korral varajasel eluperioodil suurenes insuldirisk. Üldsuremuse näitaja oli ka suurem seoses kehakaalu tõusuga varajases eas. Kehakaalu muutused keskeas ei mõjutanud ei insuldi ega suremuse riski.

Uuringu tulemuste põhjal peavad autorid kardiovaskulaarse riski vähendamise eesmärgil vajalikuks rakendada tõhusaid kehakaalu reguleerivaid meetmeid juba kahekümnendates eluaastates meeste hulgas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles