Teadlased selgitasid välja, kas videomängudest on võimalik jääda sõltuvusse

PM Tervis
Copy
Teadlased uurisid, kuidas mõjutab videomängude mängimine inimese elu.
Teadlased uurisid, kuidas mõjutab videomängude mängimine inimese elu. Foto: Shutterstock

Videomängud on populaarne ajaviide ning seda eriti eriolukorra vältel. Teadlased korraldasid pikaajalise uuringu, et selgitada välja, kas videomängudest võib jääda sõltuvusse, vahendab Neuroscience News.

Tegemist on seni kõige pikema videomängude sõltuvuse uuringuga ning tulemustest on selgunud, et 90 protsendil mängijatest ei esine sõltuvuse tunnuseid ning videomängud ei mõjuta nende elu negatiivselt. Kuus aastat kestnud uuringus osales 385 noort ning uuringu käigus leiti, et videomängude sõltuvus tekib kümnel protsendil mängijatest ning selle tulemusel kannatab nende sotsiaalelu, vaimne tervis ning üldine elukvaliteet. 

Uuring avaldati väljaandes Developmental Psychology ning sõltuvuse alla arvestati juhud, mil videomängude mängimine takistab inimesel täitmast töö- või koolikohustusi, inimesel on raske mängimisest hoiduda, tavaline elu ei paku piisavalt rahuldust või kannatada on saanud inimestevahelised suhted. 

Videomängudest sõltuvuses inimeste seas esines oluliselt rohkem ärevushäireid, agressiivset käitumist, ebakindlust, nutisõltuvust ja depressiooni. Sõltuvusse jäämise riskigruppi kuuluvad mehed ning need, kellel puudub piisav kontakt eakaaslastega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles