Eksperiment näitas, kui kiiresti võib viirus restoranis levida

PM Tervis
Copy
Keskkonna valgustamine näitas võimalikku viirusosakeste levikut.
Keskkonna valgustamine näitas võimalikku viirusosakeste levikut. Foto: Kuvatõmmis videost

Jaapanis tehtud eksperimendi eesmärk on näidata, kui kergesti võivad bakterid ja viirused restoranides levida, kui ainult üks inimene on nakatunud, vahendab CNN.

Katse jäljendas atmosfääri buffet-restoranis või kruiisilaeval ja seda viis läbi avalik-õiguslik ringhäälinguorganisatsioon NHK koostöös terviseekspertidega.

Videol on näha 10 restorani tulevat inimest, kellest üks on nimetatud «nakatunuks». Kõik osalejad käivad Rootsi lauas nagu tavaliselt, arvestamata võimalikku saastumist viirusega.

Video lõpus vaadeldakse eksperimendis osalenuid n-ö mustade tulede all valgustamaks, kuhu «nakkus» on levinud. Viiruse ja bakterite levikut jäljendavat ainet võib näha toitudel, söögiriistadel ja taldrikutel ning isegi mõne osaleja näol.

Kuigi sellised katsed pole uued, ütleb Hongkongi ülikooli kliinilise patoloogia professor John Nicholls, et need näitavad hästi, kui kiiresti viirus levib, eriti kui ei pesta käsi.

«Video näitas, et see levib pindadele ja inimestele väga hõlpsalt,» tõdeb Nicholls. Ta tõdes aga, et olukord on «kunstlik», kuna palju rõhku pannakse ainuüksi puudutamisele.

Kobe ülikooli nakkushaiguste spetsialist Kentaro Iwata nõustub: «Katse kirjeldas lihtsalt kontakti teel levimise võimalust, seega tuleb vahet teha, mis võib juhtuda ja mis katses juhtus.» 

Mõlemad eksperdid nendivad, et eksperiment on hea viis näitamaks käte pesemise olulisust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles