Tänavune gripihooaeg oli viimase aja leebemaid

PM Tervis
Copy
Ülemiste hingamisteede viirusnakkuse tunnused on üldjuhul nohu, köha, kurguvalu ja palavik. Foto on illustratiivne.
Ülemiste hingamisteede viirusnakkuse tunnused on üldjuhul nohu, köha, kurguvalu ja palavik. Foto on illustratiivne. Foto: Madis Veltman

Tänavune 2019. aasta oktoobris alanud gripihooaeg on terviseameti gripikeskuse peaspetsialisti Olga Sadikova sõnul olnud viimase 15 aasta üks leebemaid. Võimalike põhjustena toob ta esile nii suurenenud vaktsineeritust, paranenud kätehügieeni kui sotsiaalset distantseerumist.

Sadikova sõnul on haigestumine ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse ja grippi langenud haigushooaja väliste tavapäraste näitajateni.

Terviseameti andmeil pöördus 5.–10. mail arstide poole 1153 haigestunut, neist 22,8 protsenti olid lapsed. Ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestumus langes eelneva nädalaga võrreldes 31 protsenti, grippi 25 protsenti.

Gripi ja gripilaadsete nakkuste sihipärase uuringu registreeritud andmete põhjal võib hinnata grippi haigestumuse intensiivsust madalaks. Laboratoorselt ei kinnitatud ühtegi gripiviirust.

Tervise- ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse andmetel hospitaliseeriti eelmisel nädalal üks inimene. Hooaja algusest alates on gripi tõttu vajanud hospitaliseerimist 581 patsienti.

Kuue haigla andmete põhjal on käesoleva hooaja jooksul intensiivraviosakonda sattunud 21 inimest, neist on gripi tõttu surnud 12 inimest, vanuses 9 kuud kuni 85 aastat. Kõik lahkunud kuulusid riskirühmadesse.

Gripi levik oli tagasihoidlik juba enne eriolukorda

«Gripihooaeg kestab üldjuhul oktoobrist maini ning ei ole veel lõppenud, grippi haigestumise kõrghooaeg on tavaliselt jaanuaris-veebruaris. Seega ka enne eriolukorda oli pilt grippi haigestumise vaates eelmise ja üle-eelmise aastaga võrreldes parem,» ütles Sadikova. Ambulatoorsete pöördumiste statistika kohaselt on maksimaalne haigestunute arv sel aastal olnud 4078 inimest nädalas, eelmisel hooajal oli vastav näitaja 6424 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles