Kas pärast paranemist positiivse koroonatesti andnud on nakkusohtlikud?

PM Tervis
Copy
Foto: Gavriil Grigorov/Gavriil Grigorov/tass

Teadlased on leidnud tõendeid, et patsiendid, kelle koroonaviiruse testi tulemused on pärast haigusest taastumist positiivsed, ei ole võimelised nakkust edasi kandma ja neil võivad olla tekkinud antikehad, mis takistavad neil uuesti haigestumast, vahendab Bloomberg News.

Lõuna-Korea haiguste tõrje ja ennetamise keskuste teadlased uurisid 285 Covid-19 ellujäänut, kelle testitulemus oli positiivne pärast haigusest taastumist. Niinimetatud repositiivsetelt patsientidelt ei leitud levimisvõimelist nakkust ehk neilt kogutud viiruseproove ei olnud võimalik panna koekultuuris paljunema, mis näitas, et patsiendid levitavad mittenakkavaid või surnud viiruseosakesi.

Lõuna-Korea tervishoiuasutused ei pea uuringutulemustest lähtuvalt pärast haigusest taastumist inimesi enam nakkusohtlikeks. Eelmise kuu uuringud näitasid, et koroonaviiruse nukleiinhappe testid ei suuda surnud ja elujõulisi viiruseosakesi eristada, jättes potentsiaalselt vale mulje, et paranenud uuesti nakatuvad. Mõne Covid-19 patsiendi test on viiruse suhtes positiivne kuni 82 päeva pärast nakatumist. Peaaegu kõigil on olnud aga pärast sümptomite lakkamist viirusevastased antikehad.

Uutest uuringutulemustest lähtuvalt ei pea Lõuna-Korea terviseametnikud enam vajalikuks kordustestimist, kui inimene on haigusest paranenud ja läbi teinud isolatsiooniperioodi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles