Teadlased pakkusid riikidele välja uue strateegia epideemiaga toime tulemiseks (12)

Lilian Laanepere
Copy
Teadlased pakkusid välja uue lähenemise.
Teadlased pakkusid välja uue lähenemise. Foto: Shutterstock

Koroonaviiruse epideemia tõttu pikalt kestnud eriolukord mõjutab nii inimeste heaolu kui ka riikide majandust. Nüüd üritavad teadlased leida viisi, kuidas tõkestada viiruse levikut ning vähendada eriolukorra negatiivset mõju majandusele, vahendab Medical Daily.

Üheksa riigi teadlased analüüsisid erinevate strateegiate mõju ühiskonnale, majandusele ja koroonaviiruse levikule 16 riigi olukorra põhjal. Analüüsi tulemusel töötati välja 50/30 strateegia.

Selleks, et Covid-19 surmajuhtumite arvu vähendada ning viiruse levikut tõkestada, tuleks kehtestada 50-päevane rangete piirangutega eriolukord, millele järgneb 30-päevane piirangute leevendamise periood.

Sellele järgneb nakatunutega kontaktis olnud inimeste testimine, rangemad hügieeninõuded ning üleüldise kontakti vähendamine teiste inimestega. Teadlased panevad kõigile südamele, et ka eriolukorra lõppedes on oluline järgmise puhangu ennetamiseks soovitustest kinni pidada.

Uuringust on selgunud, et sellise strateegia abil on võimalik enamikes riikides viiruse levik peaaegu täielikult peatada. «Säärane strateegia aitab toime tulla just väiksema sissetulekuga riikidel, säästa majandust ning tõkestada viiruse levikut,» kinnitas Cambridge'i Ülikooli epidemioloog Rajiv Chowdhury.

Piiritletud eriolukord, millele järgneb piirangute leevendamine, aitab inimestel olukorraga ka paremini leppida ning vähendab sellega seotud ärevust ja segadust.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles