Koroonaviirusega nakatatud ahvidel tekkis immuunsus osaliselt ka vaktsineerimisel

PM Tervis
Copy
Covid-19-st tervenenud ahvid enam uuesti ei haigestunud.
Covid-19-st tervenenud ahvid enam uuesti ei haigestunud. Foto: Shutterstock

Ahvidega tehtud kaks uurimust pakuvad esimesi teaduslikke tõendeid, et Covid-19 läbi põdemine loob kaitse uuesti nakatumise vastu, mis on märk, et väljatöötamisel olevad vaktsiinid võivad osutuda edukaks, vahendab Reuters.

Ehkki teadlased on oletanud, et vastusena uue koroonaviirusega nakatumisele tekkivad antikehad on kaitsvad, on selle toetuseks leidunud vähe teaduslikke tõendeid.

Esimeses uuringus nakatasid teadlased üheksa ahvi koroonaviirusega. Pärast Covid-19st taastumist üritati neid uuesti viirusega nakatada, aga loomad enam ei haigestunud.

Tulemused viitavad sellele, et «kujuneb välja loomulik immuunsus, mis kaitseb uuel kokkupuutel viirusega,» ütles Bostonis asuva Harvard Beth Israel Deaconness meditsiinikeskuse viroloogia ja vaktsiiniuuringute teadur dr Dan Barouch, kelle uuringud avaldati ajakirjas Science. «See on väga hea uudis,» tõdes Barouch.

Teises uuringus vaktsineerisid Barouch ja ta kolleegid kuue prototüübivaktsiiniga 25 ahvi, et teada saada, kas tekivad kaitsvad antikehad. Seejärel lasti nii vaktsineeritud loomadel kui kümnel kontrollrühma kuuluval ahvil kokku puutuda SARS-CoV-2 viirusega.

Kõigil kontroll-loomadel tekkis ninas ja kopsudes viiruse kõrge tase, kuid vaktsineeritud loomade puhul nähti Barouchi sõnul märkimisväärset kaitset. Kaheksa vaktsineeritud looma olid täielikult kaitstud.

Need eelretsenseeritud uuringud ei tõesta, et inimestel tekiks immuunsus või kui kaua see võiks kesta, kuid on rahustavad. «Neid andmeid nähakse teaduslike edusammudena,» ütles Barouch.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles