Teadlased selgitavad, mida peab eriolukorra järel õues liikudes silmas pidama

PM Tervis
Copy
Teadlased annavad nõu, kuidas väljas ohutult liikuda.
Teadlased annavad nõu, kuidas väljas ohutult liikuda. Foto: Shutterstock

Mitmes riigis on hakanud koroonaviiruse levik taanduma ning ilusad ilmad meelitavad inimesed õue sportima ja vaba aega veetma. Seetõttu on oluline teada, kuidas käituda nii, et õues liikumine ei seaks ohtu iseenda ega teiste tervist, vahendab Fox News.

Välistingimustes on viirusesse nakatumise risk oluliselt väiksem kui siseruumides, kuid distantsi hoidmine ja ühiskasutatavate pindade puudutamise järel käte puhastamine on olulised ka õues. «Kõige olulisem on see, et inimesed ei kaotaks valvsust ning käituksid mõistlikult,» selgitas John Hopkinsi Ülikooli epidemioloog Jason Farley. 

Värskes õhus kanduvad viirusosakesed kiiresti laiali ning nendega kokku puutumise risk on väiksem. Risk võib olla suurem, kui inimesed vestlevad seistes üksteisele liiga lähedal või veedavad liiga kaua või liiga suure seltskonnaga koos aega. 

Koroonaviiruse levik saab suurema tõenäosusega alguse ühistranspordist, ostukeskustest või teistest kohtadest, kus liigub päeva jooksul palju inimesi. Välitingimustes aitab viiruse levikut takistada tuul ja päikesevalgus, mis aitab viirusosakesi hävitada.

Õues tasub hoida vähemalt kaks meetrit distantsi, võimalusel rohkem. Mitmekesi sportides tuleb samuti hoida distantsi, sest pingutuse ajal on inimese hingamine kiirem ja sügavam ning viirusosakeste kopsudesse sattumise risk võib olla suurem. Samuti võiks rahvarohketes kohtades kanda kaitsemaski ka välitingimustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles