Teadlased kinnitasid, et traumaatiline stress põhjustab agressiivsust

PM Tervis
Copy
Traumaatiline stress võib põhjustada suurenenud agressiivsust.
Traumaatiline stress võib põhjustada suurenenud agressiivsust. Foto: Shutterstock

Traumaatiline stress võib põhjustada agressiivsust, sest see tugevdab ajus kahte ühenduslüli, mis mõjutavad emotsioonide reguleerimist, vahendab Neuroscience News. Nende ühenduslülide stimuleerimisel on võimalik posttraumaatilise stressihäirega kaasnevat agressiivsust vähendada.

Traumaatiline stress võib avaldada mõju aastaid pärast traumeerivat sündmust või perioodi. Posttraumaatilise stressihäirega inimestel esineb sageli amügdala ehk mandeltuuma muutuste tõttu rohkem agressiivsust. Amügdala mängib olulist rolli emotsioonide ja sotsiaalse käitumise reguleerimisel.

Teadlased uurisid loomkatsete käigus, kuidas muutusid traumeeriva sündmuse järel ajus kaks ühenduslüli. Selgus, et ühenduslülid tugevnesid ning selle tulemusel esines hiirtel rohkem vägivaldsust, agressiivset käitumist ning rünnakuid teiste hiirte vastu. Üks ühenduslüli mõjutas seda, kui sageli agressiivsus tekkis, ning teine seda, kui kaua see kestis. 

Samuti leiti, et aju stimuleerides on võimalik ühenduslülisid nõrgendada ning agressiivset käitumist vähendada. Teadlaste hinnangul on võimalik sel moel agressiivsust vähendada ka inimestel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles